Politika

Samierinājušies? Latvijas iedzīvotāji netic iespējai ietekmēt varu

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasРига
Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji jau piecus gadus pēc kārtas aptuveni vienādi atbild uz aptaujām sakarā ar iespēju ietekmēt lēmumu pieņemšanu Saeimā un valdībā; kāda ir balsu skaita attiecība šoreiz.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Saskaņā ar SKDS veiktās aptaujas rezultātiem lielāka daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tai nav iespēju kaut kādā veidā ietekmēt varu, vēsta bb.lv.

Латвийская полиция - Sputnik Latvija
Latvijā nosaukts policista algas apmērs, zemāk par kuru parādās korupcijas risks

Aptauja tika veikta 2019. gada jūlijā, cilvēkiem uzdeva vienu jautājumu: vai jūs esat pārliecināti savās iespējās ietekmēt Latvijas valdības un Saeimas darbu. Negatīvi uz šo jautājumu atbildēja 74% aptaujāto. 45% no tiem pilnībā piekrīt šim apgalvojumam, savukārt 29% – drīzāk piekrīt šim apgalvojumam.

Vērts atzīmēt, ka to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka viņiem nav nekādas lomas valdības lēmumu pieņemšanā, nav mainījies pēdējo piecu gadu garumā.

Pretējs viedoklis ir 20% aptaujas dalībnieku, viņi uzskata, ka viņu varā ir iespēja ietekmēt Saeimas un valdības lēmumus, savukārt 6% bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka par vienu no asākajām problēmām varā Latvijas iedzīvotāji uzskata korupciju. Latvijas iedzīvotāji sākuši uztvert to kā pašsaprotamu un, pēc ekspertu domām, tuvākajā laikā tas nemainīsies.

Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs salīdzināja korupcijas līmeni Latvijas varas struktūrās ar "buldogu saķeršanos zem paklāja".

"Protams, korupcija mums augšā ir, taču mēģinājumu izmeklēt šīs lietas ir katastrofāli maz. Šobrīd sākuši izmeklēt "Rīgas satiksmi". Salīdzinot transporta iepirkumu cenas dažādās valstīs, jau pirms dažiem gadiem varēja noprast, ka tur notiek kaut kas acīmredzami pretlikumīgs, taču sabiedrībai nebija vēlmes tikt skaidrībā ar šo problēmu," norādīja deputāts.

Наручники - Sputnik Latvija
"Korupcijai nav vietas ne Latvijā, ne manā dzīvē!": Baiba Broka par kukuļņemšanu

Pēc Mitrofanova domām problēmu ir iespējams atrisināt, tikai mainot cilvēku attieksmi pret korupciju.

"Diemžēl es pastāvīgi dzirdu no līdzpilsoņiem, ka tik un tā augšā visi zog, tādēļ nav svarīgi, cik nozaguši, bet gan svarīgi, ka ar tautu arī nedaudz padalījās. Kamēr šāda vergu attieksme, ka mēs neieskatāmies lielo cilvēku lietas, un nav svarīgi, cik viņi ir nozaguši, ka tik mums nomet "drupačas no saimnieka galda", nemainīsies, korupcija turpināsies. Un nabagi kļūs vēl nabadzīgāki, bet politiskā vadība – bagātāka," pārliecināts politiķis.

Ziņu lente
0