Politika

Kabanovs: deputātu atteikšanās no piemaksas neglābs mediķu algas

© из личного архива Николая КабановаНиколай Кабанов
Николай Кабанов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķiem solītās un reāli piešķirtās summas starpība ir 70 miljoni eiro, un to neizdosies segt pat gadījumā, ja deputāti atteiksies no algas palielinājuma par 20 gadiem uz priekšu, paziņoja Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs.

RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Saeima ar likumu apstiprinājusi mediķu algu palielinājumu (vidēji – par 20% gadā) un piemaksas pedagogiem (atbilstoši apstiprinātajam grafikam, 2020. gadā minimālajai algai jāsasniedz 790 eiro).

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
"Arī politiķi ir cilvēki": piemaksai deputātiem nauda ir atrasta, bet pedagogiem – ne

Taču darbā pie jaunā budžeta valdība pilnībā piešķīrusi līdzekļus tikai algu pieaugumam valsts sektorā. No 120 miljoniem eiro, kas nepieciešami mediķiem, jaunajā budžetā atvēlēti tikai 42 miljoni; no deviņiem miljoniem pedagogiem nav piešķirts ne centa. Deputāte no ZZS, bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola ierosināja deputātiem un ministriem atteikties no budžetā iekļautā algas pielikuma.

Starpība, ko veido mediķiem nepieciešamā un budžetā piešķirtā summa ir tik liela, ka tai nepietiks deputātu "piemaksas" pat par 20 gadiem, Sputnik Latvija konstatēja Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Nikolajs Kabanovs.

"Mēs pastāvīgi cenšamies panākt, lai tiktu izpildīti mediķiem dotie solījumi. Tie ierakstīti likumā, bija nosaukta summa – 120 miljoni. Pat ja visi deputāti uz 20 gadiem atteiksies no algu pielikuma, arī tad neiznāks vajadzīgā summa – 70 miljoni eiro – starpība starp solīto un to, ko plānots dot nākamajam gadam," skaidroja Kabanovs.

Deputāts norādīja, ka tie, kas devuši solījumus mediķiem un pedagogiem, ņēmuši vērā paši savus priekšstatus par Latvijas ekonomisko izaugsmi.

"Noskaidrojies, ka ekonomikas izaugsme nav notikusi. Iepriekšējās valdības laikā izaugsme pārsniedza 4% IKP, tagad tā ir nedaudz lielāka par 2%, bet skarbā Brexit efekts par pa tīro "apēst" plānoto izaugsmi, un Latvijas ekonomikā sāksies stagnācija," paskaidroja politiķis.

Budžeta projekts paredz, ka Saeimas deputāta mēnešalga 2020. gadā pieaugs par 162 eiro, sasniedzot 3125 eiro pirms nodokļu nomaksas. Algām parlamentāriešiem piešķirti 5,6 miljoni eiro, šī summa vairāk nekā par 300 tūkstošiem pārsniedz agrākos minētajiem nolūkiem paredzētos izdevumus.

Ziņu lente
0