Politika

Valdība devusi zaļo gaismu novadu reformai

© Photo Valsts kancelejaМинистр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце
Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 1. decembrim Saeimā nonāks likumprojekts par administratīvi teritoriālo iedalījumu – valdība nolēma neklausīties pašvaldību iebildumos.

RĪGA, 18. septembris – Sputnik. Valdība apstiprinājusi konceptuālo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumu "Par Administratīvi teritoriālo iedalījumu", vēsta Jauns.lv.

Карта Латвии - Sputnik Latvija
Deviņpadsmit pašvaldību vadītāji pieprasa apturēt novadu reformu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) uzdots sagatavot un līdz šī gada 21. novembrim iesniegt valdībai likumprojektu par administratīvi teritoriālo iedalījumu. Saeimas izskatīšanai likumprojektam jābūt iesniegtam līdz 1. decembrim.

Diskusiju laikā virkne pašvaldību pārstāvju kritizēja atsevišķus reformas punktus. Piemēram, Rūjienas novada pašvaldības un uzņēmēju pārstāvji kritizēja ideju pievienot Rūjienu Valkai, nevis Valmierai, ar kuru Rūjienai ir ciešākas ekonomiskās attiecības. Iecavas novada domes pārstāvis pauda sašutumu par Iecavas pievienošanu ekonomiski mazāk attīstītam Bauskas novadam. Priekules novada domes pārstāve aicināja nepievienot uzreiz citus novadus Liepājai, bet gan sniegt apvienošanās procesam pārejas posmu, ņemot vērā Liepājas un pārējo novadu atšķirīgo infrastruktūru.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Māris Pūķis nosauca VARAM sagatavoto lēmumu par neapmierinošu, jo tajā nav iedzīvotāju viedokļa par reformu, kā arī tiek ignorēti iedzīvotājiem svarīgi jautājumi, piemēram, par skolām, bērnudārziem, sabiedrisko transportu, un nav paredzēti mehānismi, kuri šos jautājumus risina.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!") uzsvēra, ka, ja valdība nesāks administratīvi teritoriālo reformu tagad, tad tā tiks atlikta vēl uz 20 gadiem. Ministrs aicināja "nepūst vaigus", bet gan sākt reformu, savukārt pašvaldības aicina uzstāties ar piedāvājumiem sava darba uzlabošanai jaunās reformas ietvaros.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") pateicās visiem partneriem, kuri piedalījās reformas izstrādes procesā. Viņš uzsvēra, ka administratīvi teritoriālās reformas izstrādes process bijis atvērts – tika uzklausīti visi argumenti un redzējumi, kā arī sniegtas atbildes uz visiem jautājumiem.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: novadu reforma nāks par labu iedzīvotājiem

Pēc Pūces sacītā, konceptuālā apziņojuma apstiprināšana ir svarīgs apliecinājums tam, ka ministrija ar augstu atbildību izpildījusi valdības un Saeimas uzdoto uzdevumu un piedāvājusi tādu administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli, kur visas pašvaldības arī pēc desmit gadiem spēs pildīt savas funkcijas.

"Esam konsultējušies ar pašvaldībām, sabiedrību un sociālajiem partneriem. Esam ņēmuši vērā argumentētus ierosinājumus un datus, lai izveidotu tādu teritoriālā iedalījuma modeli, kas mazinās šobrīd pastāvošo nevienlīdzību pašvaldību starpā, turklāt pašvaldībām būs kapacitāte īstenot projektus, kas vērsti uz attīstību, piedāvājot labākus pašvaldību pakalpojumus Latvijas iedzīvotājiem. Mēs raugāmies ilgtermiņā un reforma ir Latvijas iespēja," pateica ministrs.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš pateicās Pūcem par reformas sagatavošanu, jo tas nebija vienkāršs uzdevums.

Atzīmēsim, ka iepriekš LPS ārkārtas sanāksmē pieprasīja Pūces demisiju, jo pašvaldības uzskata reformu par nesagatavotu. Taču premjerministrs Kariņš paziņoja par savu uzticību VARAM vadītājam.

"Protams, ne visi ir apmierināti ar pārmaiņām, bet man ir uzticība Pūcem, ka viņš darbu izdarīs līdz galam. Reforma ir nepieciešama. Ja mēs gribam dzīvot kā Ziemeļeiropā, mums ir jāsakārto sava sistēma," paskaidroja premjers.

Ziņu lente
0