Politika

Atlaista Latvenergo padome. Valdošā koalīcija ir neizpratnē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Krišjānis Kariņš pieprasa sniegt paskaidrojumus par Latvenergo padomes pēkšņo atlaišanu.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Vakar vakarā tika atlaista Latvenergo padome, vēsta Press.lv.

Лампочка - Sputnik Latvija
Latvenergo grasās būtiski samazināt pakalpojumu tarifus

Atlaistajā padomē kopš 2016. gada strādāja bijušais "DNB bankas" vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis Martins Sedlackis, EM bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Latvijas Komercbanku asociācijas bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, ko veido ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro pateicās (KPV LV) Latvenergo bijušajai padomei, taču pauda, ka vēlētos, lai padome strādātu aktīvāk un efektīvāk, kā arī operatīvi risinātu jautājumu par elektroenerģijas sadales tarifa mazināšanu.

Ministrs pavēstīja, ka patlaban pienākumus pildīs pagaidu padome, bet nākotnē uz šiem amatiem tiks izsludināts konkurss. Patlaban gan nav zināms, kad tas varētu notikt.

Верховный суд Латвийской республики - Sputnik Latvija
Bijušajam Latvenergo viceprezidentam piespriests reāls cietumsods

Nemiro atklāja, ka vēlētos, lai Latvenergo padomē strādātu eksperti, kas atbildētu katrs par savu jomu, piemēram, viena atbildībā būtu finanšu rādītāju uzlabošana, otra atbildībā būtu "zaļās" enerģijas attīstīšana, cita atbildības sfērā būtu ārējo tirgu iekarošana. Pēc Nemiro domām, Latvenergo varētu gūt lielāku peļņu, darbojoties Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

Intervijā Latvijas Radio Nemiro paskaidroja, ka trešdien saņēmis uzņēmuma pārskatu un nolēmis rīkoties, jo sabiedrībai ir svarīgi, lai notiktu virzība uz priekšu. Informāciju par pārskata niansēm viņš nesniedza.

Bīstams precedents

Latvenergo padomes atlaišana ir nepamatota, saistīta ar politiskām interesēm, aģentūrai LETA pastāstīja Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijā vadītājs Andris Grafs.

Pēc viņā domām, šajā situācijā skaidri redzams, ka tika atlaista profesionāla un neatkarīga padome, kas darbojusies veiksmīgi attiecībā uz Latvenergo stratēģisko mērķu izstrādi un izpildi.

"Šis ir politisks lēmumus. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) īsteno savas politiskās intereses, par ko liecina viņa lēmums pagaidu padomē iecelt sava biroja personas, kas centralizācijas procesā godīgi nebūtu tikuši ievēlēti padomē. Šis lēmums būtiski palielina politisko iejaukšanos uzņēmējdarbībā," uzsvēra Grafs.

Viņš piebilda, ka tas ir bīstams precedents.

"Tā bija 2009. gadā, kad visi ministri sāka likt savus partijas biedrus valsts kapitālsabiedrībās un diktēja politiskos lēmumus," atgādināja Grafs.

Tāpat eksperts piebilda, ka ministra lēmums atlaist Latvenergo padomi ir nepamatots, jo uzņēmumā nav veidojusies krīzes situācija un nav nekādu pārmetumu par Latvenergo darbību.

"Man ir skumji, ka Latvijas lielākais uzņēmums tiek pakļauts politiskiem procesiem," viņš piebilda.

Grafs aicināja visus koalīcijas partnerus un premjerministru Krišjāni Kariņu pievērs uzmanību šai situācijai.

Nepārdomāts lēmums

Kariņš jau paudis neapmierinātību ar pēkšņo lēmumu.

​"Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro lēmumus par Latvijas vērtīgākā uzņēmuma Latvenergo padomes maiņu uzskatu par nepārdomātiem un sasteigtiem, neatbilstošiem labas pārvaldības principiem. Tiem trūkst pamatojuma. Pieprasu ministra paskaidrojumus," pavēstīja Kariņš savā lapā Twitter.

Neizpratni pauda arī citi Nemiro kolēģi.

"Es ceru, ka Ralfam Nemiro būs labs skaidrojums par pieņemto lēmumu Latvenergo padomes sakarā. Tāds noteikti ir nepieciešams sabiedrībai un arī mūsu kopēji veidotās valdības reputācijai," Twitter uzrakstīja reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.

​"Vien pagājušonedēļ Saeima pieņēma grozījumus likumā publisko kapitāla sabiedrību pārvaldes uzlabošanai un depolitizācijai. Šodien atlaista profesionāla Latvenergo padome, to aizstājot ar politiskiem ielikteņiem. Brutāli un neprofesionāli. Un ļoti tuvredzīgi," uzskata veselības ministre Ilze Viņķele.

"Atgādinājums kolēģiem un sabiedrībai: Latvija, iestājoties OECD, apņēmās stiprināt profesionālu un politiski neitrālu valsts uzņēmumu pārvaldību, tostarp padomes. Tas ir nostiprināts mūsu valsts likumos un atkāpes nav pieņemamas," uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ziņu lente
0