Politika

Makrons anonsējis pārrunas ar Putinu

© REUTERS / Philippe WojazerПрезидент РФ Владимир Путин с президентом Франции Эммануэлем Макроном
Президент РФ Владимир Путин с президентом Франции Эммануэлем Макроном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas prezidents paziņojis, ka tuvāko nedēļu laikā notiks ilga, saturīga saruna ar Krievijas prezidentu, lai atjaunotu attiecību dinamiku.

RĪGA, 12. jūnijs - Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis, ka Eiropai jāorganizē dialogs ar Krieviju un jāatjauno attiecību dinamika. Cita starpā viņš apņēmies pats tuvāko nedēļu laikā noteikti organizēt sarunu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta RIA Novosti.

Российский президент Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон на совместной пресс-конференции в Версале - Sputnik Latvija
Uzlabot sadarbību ar Krieviju: pēc Putina un Makrona tikšanās

"Eiropai, kam es ticu, ar tās daudzpolaritāti, ko es atbalstu, ir jāveido jauni uzticības un drošības noteikumi ar Krieviju, tā nevar tikai piekrist NATO. Tai jāveido (attiecības – red.) tikai starp Eiropu un Krieviju," paziņoja Makrons intervijā Šveices telekanālam RTS.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pagaidām nav acīmredzama progresa Minskas protokolu darbībā Donbasa jautājumā un nav iespējams runāt par G8 reformu, kas 2014. gadā saruka līdz "G7". Taču Eiropai "jāveido stratēģisks dialogs ar Krieviju" un "jāatjauno (attiecību) dinamika", pavēstīja Makrons.

"Tāpēc tuvāko nedēļu laikā man no jauna būs ilga, saturīga saruna ar Vladimiru Putinu gan kā Francijas prezidentam, gan kā G7 priekšsēdētājam, lai to (dinamiku – red.) atjaunotu," piebilda prezidents.

Viņš neprecizēja detaļas. 28.-29. jūnijā Osakā (Japāna) notiks G20 samits. "Lielā astotnieka" formāts pastāvēja kopš 1998. gada. 2014. gadā tas saruka līdz G7, kad, ņemot vērā notikumus Krimā, kluba dalībnieki nolēma neapmeklēt kārtējo samitu Sočos, bet gan sapulcējās bez Krievijas Briselē.

Francijas prezidents Emanuels Makrons - Sputnik Latvija
Politika
Makrons paziņojis, ka Putins ieinteresēts ES "demontēšanā"

Krievijas un rietumvalstu attiecības pasliktinājās, ņemot vērā situāciju Ukrainā un Krimā. Rietumi pārmeta Krievijai iejaukšanos un ieviesa pret to sankcijas. Maskava spēra atbildes soļus, ieviesa produktu embargo un uzsāka importa aizvietošanas programmu. Kremlis ne vienu reizi vien ir norādījis, ka ir neproduktīvi runāt ar to sankciju valodā. Krievija uzsver, ka nav iesaistīta konfliktā Ukrainā un nav Minskas protokolu subjekts. Pēdējā laikā ES valstīs aizvien skaidrāk izskan viedoklis par sankciju atcelšanu, kas vērstas pret Krieviju.

Ziņu lente
0