Politika

Mediji uzzinājuši Lielbritānijas aizsardzības ministra atlaišanas iemeslu

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasГлавный корпус Министерства обороны Великобритании
Главный корпус Министерства обороны Великобритании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Meja atlaida Viljamsonu ar formulējumu "sakarā ar uzticības zudumu" iekšējās informācijas noplūdes dēļ no Nacionālās drošības padomes sēdes.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas vadītāju Gevinu Viljamsonu varēja atlaist viņa izteicienu dēļ par premjerministres Terēzas Mejas slimību un tiekšanos nosūtīt britu karaspēkus dalībai militārā intervencē ārvalstīs, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Sunday Times.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Terēza Meja atbrīvojusi no amata iekšlietu ministru – Viljamsons zaudējis viņas uzticību

Saskaņā ar avīzes datiem, Viljamsons tika atstādināts no amata pēc tam, kad Mejai paziņoja par viņa izteicieniem saistībā ar viņas slimību. Kā vēsta informācijas avoti, privātās sarunās ar kolēģiem viņš esot runājis par to, ka diabēta dēļ Meja kļuvusi nespējīga izpildīt premjera pienākumus un viņai ir jāpamet savs postenis.

Tiek ziņots, ka Meja uzzinājusi par šiem izteicieniem dažas nedēļas pirms ministra atlaišanas. Taču pats Viljamsons kategoriski noliedz šo versiju, norāda izdevums.

Pēc dažu Mejas palīgu sacītā, premjeres uzticību Viljamsonam iedragājusi arī viņa tiekšanās nosūtīt britu karaspēkus uz ārvalstīm misiju veikšanai, kuras, pēc premjeres bažām, varēja novest pie kara sākuma.

Saskaņā ar izdevuma datiem, bijušais aizsardzības ministrs asi reaģēja, kad Meja neļāva viņam nosūtīt karakuģus Ķīnas teritoriālajos ūdeņos Dienvidķīnas jūrā. Turklāt, saskaņā ar Nacionālās drošības padomes dokumentu, kurš nonāca izdevuma rīcībā, Viljamsons grasījās nosūtīt karaspēkus vismaz uz piecām Āfrikas valstīm, tostarp Zimbabvi, Nigēriju, Keniju un Ēģipti.

Misija paredzēja atbalstu Mejas miera uzturēšanas un dzīvnieku aizsardzības Āfrikā stratēģijai. Taču, kā apgalvo Aizsardzības ministrijas informācijas avoti, Viljamsons gribēja "atrast ieganstu karaspēku nosūtīšanai".

Iepriekš Meja atlaida Viljamsonu ar formulējumu "sakarā ar uzticības zudumu" iekšējās informācijas noplūdes dēļ no Nacionālās drošības padomes sēdes. Vēlāk Londonas Galvaspilsētas policijas vadītāja vietnieks Nils Basu paziņoja, ka Skotlendjarda nenodarbosies ar noplūdes izmeklēšanu.

Aizsardzības ministra posteni Gevins Viljamsons ieņēma 2017. gadā, turklāt, šī norīkošana pārsteidza daudzus: iepriekš viņš neieņēma nekādus ministriju posteņus, pat zemākā līmeņa amatus.

Ziņu lente
0