Politika

Levita uzvaru var ietekmēt Zakatistova izdošana kriminālvajāšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai arī Egila Levita izredzes ieņemt Latvijas prezidenta posteni ir ļoti lielas, nav zināms, kā tās var ietekmēt brīvais balsojums KPV LV frakcijā un krimināllieta par šīs partijas nelikumīgo finansējumu.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Patlaban, kad Egilu Levitu atbalsta visa koalīcija, viņam ir maksimālas izredzes kļūt par Latvijas prezidentu. Vienlaikus viņa ievēlēšanu var potenciāli ietekmēt KPV LV deputāta Ata Zakatistova izdošana, uzskata Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra, vēsta Skaties.lv.

Skudra atzīmēja, ka KPV LV atļaus savai frakcijai brīvo balsojumu, un nav saprotams, kā tas ietekmēs balsojumu par labu Levitam.

"Var saprast šo lēmumu – tas ir frakcijas saglabāšanas dēļ, nevis Levita dēļ. Lai nebūtu jāvēršas pret frakcijas biedriem ar represijām," paskaidroja Skudra.

Eksperts atzīmēja, ka perspektīvas būs atkarīgas no citu kandidātu skaita un personībām. Tiesa, patlaban citi kandidāti no izvirzīšanas atteikušies.

Депутат Сейма Артур Кайминьш демонстрирует собравшимся часть госбюджета по депутатским квотам - Sputnik Latvija
No pretiniekiem sabiedrotajos: kāpēc Artuss Kaimiņš palēcienā pārauj kājas

"(Aigars – red.) Rastovskis no augstskolas "Turība" un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras atteicās, un vēl daži neoficiāli uzrunātie ir atteikušies. (Levits – red.) tiks ievēlēts, bet ne ar visām koalīcijas balsīm – būs vairāk nekā 50, ja vien neradīsies kādi jauni sarežģījumi," uzsvēra Skudra.

Iepriekš vēstīts, ka 15. aprīlī koalīcijas partijas Valsts prezidenta amatam izvirzījušas juristu Egilu Levitu.

Pēc partiju pārstāvju tikšanās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš atzīmēja, ka neredz nevienu iemeslu, kādēļ šim pretendentam nebūtu Saeimas vairākuma atbalsts.

Partijas KPV LV līderis Artuss Kaimiņš apstiprināja, ka partija neizvirzīs savu Valsts prezidenta amata kandidātu, jo tas negatīvi ietekmētu vēlēšanu procesu. Viņš paziņoja, ka lielākā daļa viņa frakcijas deputātu atbalstīs Levitu, taču atsevišķi politiķi var nobalsot pret. Viņš uzskata, ka partijas vadība nevar uzspiest izvēli deputātiem.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
"Un Levits mums rādīja ceļu, kurp iet": ironiskas piezīmes par prezidenta kandidātu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc pierādījumu apstiprināšanas iesniegs prokuratūrā krimināllietu par KPV LV nelikumīgu finansēšanu. KNAB neatklāja, vai Saeimas deputātam Atim Zakatistovam un uzņēmējam Viesturam Tamužam saglabāts aizdomās turamo statuss. Mediji ziņo, ka aizdomās turamā statuss vēl joprojām saglabājies Artusam Kaimiņam.

Pērnā gada jūnijā lietā par partijas nelikumīgu finansēšanu KNAB aizturēja Kaimiņu, Zakatistovu un Tamužu, taču vēlāk viņi tika atbrīvoti.

Ziņu lente
0