Politika

Ukrainā noslēgusies balsošana prezidenta vēlēšanās

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидентские выборы на Украине
Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka balsošanas gaitā nopietni pārkāpumi nav fiksēti taču Iekšlietu ministrija vēsta, ka saņemti vairāk nekā 1,7 tūkstoši paziņojumu par pārkāpumiem, ierosinātas 25 krimināllietas.

RĪGA, 31. marts – Sputnik. Vēlēšanu iecirkņi Ukrainā slēdza durvis pl. 20.00.

Oficiālā vēlēšanu iecirkņu atvēršana tika ieplānota pl. 8.00, taču ne visi iecirkņi atvērās laikus. Piemēram, Odesas apgabalā Izmailas pilsētā balsošana novēlojās par pusi dienas – zīmogu numuri neatbilda iecirkņu numuriem.

Табличка на здании Центральной избирательной комиссии Украины в Киеве - Sputnik Latvija
Kas būs liekais: Ukrainā – prezidenta vēlēšanu pirmā kārta

Vel divi iecirkņi Odesas un Kijevas apgabalos sāka darbu pēc pl. 11.00. Policija Kijevā fiksēja nelielu nokavēšanos sešu iecirkņu darba sākumā Kijevā.

Iepriekš Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka pl. 15.00, saskaņā ar datu apstrādes rezultātiem 36 no 199 vēlēšanu iecirkņiem vēlētāju skaits pārsniedzis 45% balsstiesīgo skaita.

Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka balsošanas gaitā nopietni pārkāpumi nav fiksēti, taču Iekšlietu ministrija vēsta, ka saņemti vairāk nekā 1,7 tūkstoši paziņojumu par pārkāpumiem, ierosinātas 25 krimināllietas.

Ukrainas prezidenta vēlēšanas noritēja 31. martā, svētdien. Uz prezidenta posteni kandidēja 39 politiķi – tas ir rekordliels rādītājs. Likumību vēlēšanu dienā nodrošināja 135 tūkstoši kārtības sargu.

Līdera vietu ieņem komiķis Vladimirs Zeļenskis, kura reitings nedēļu pirms vēlēšanām pārsniedza 30%. Pašreizējo valsts prezidentu Petro Porošenko gatavi atbalstīt aptuveni 17% pilsoņu, opozīcijas partijas "Tēvzeme" līderi Jūliju Timošenko – 12,5%.

Pirmo reizi Ukrainas prezidenta vēlēšanās nepiedalījās novērotāji no Krievijas. Jāpiebilst, ka, pēc Maskavas domām, Kijevas atteikšanās pielaist vēlēšanās novērotājus no Krievijas liek apšaubīt visa vēlēšanu procesa leģitimitāti un iespēju atzīt to rezultātus.

Внеочередные выборы президента Украины - Sputnik Latvija
Viedoklis
Falsifikācijas ir legalizētas: vēlēšanās Ukrainā balsos pat miroņi

Turklāt netika atvērti vēlēšanu iecirkņi Krievijā un Donbasā, tāpēc 7-10 miljoniem Ukrainas pilsoņu tika liegta iespēja nobalsot.

Sociologi uzskata, ka valsts prezidents tiks ievēlēts otrajā kārtā 21. aprīlī.

Prezidenta pilnvaru termiņš Ukrainā ir 5 gadi. CVK pienākums ir izsludināt vēlēšanu rezultātus līdz 10. aprīlim. Vēlēšanu otrā kārta tiks noteikta, ja neviens no kandidātiem pirmajā kārtā nesaņems vairāk nekā pusi vēlētāju balsu.

Ziņu lente
0