Politika

Eirodeputāts: Krievija smejas par Baltijas kompensāciju prasībām

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция Андрея Мамыкина
Пресс-конференция Андрея Мамыкина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu situācija Baltijā nav tik laba, tāpēc Latvija, Lietuva un Igaunija regulāri rosina jautājumu par kompensācijām par "okupāciju", paziņoja eirodeputāts Andrejs Mamikins.

RĪGA, 26. marts – Sputnik. Baltijas kompensāciju prasības par viņu izdomāto "padomju okupāciju" Krievijā izraisa smieklus, tā ir tāda ne pārāk gudrai Baltijas politiskajai elitei raksturīga psiholoģiska iezīme. Protams, Latvija, Lietuva un Igaunija neko nesaņems, paziņoja eirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins intervijā "Argumenti ņedeļi".

Рига - Sputnik Latvija
Mamikins: beidziet kviekt kā sivēni, Latvija no Krievijas nesaņems ne sarūsējušu naglu

Divdesmit otrajā martā Latvijas Tieslietu ministrijā notika starptautiska konference, kura tika veltīta Baltijas "padomju okupācijas" zaudējumu aprēķinam. Latvija, Lietuva un Igaunija kārtējo reizi uzstājās ar savstarpēju tēzi par to, ka Krievija, kā PSRS tiesību pārņēmēja, ir vēsturiski atbildīga par Baltijas padomju "okupāciju", un parakstīja savstarpēju deklarāciju.

Pēc Andreja Mamikina sacītā, trīs Baltijas republikas regulāri rosina šo jautājumu, absolūti nopietni domājot, ka tām ir "parādā".

"Man dzīvē ir bijuši gadījumi, kad mani dzerošie "paziņas" lūdza aizdot naudu. Es aizdevu. Protams, man neviens neko neatdeva. Un reiz es nolēmu, ka aizdošu tik daudz naudas, cik man nav žēl pazaudēt. Bet kad man bija grūta finanšu situācija, es sēdēju un domāju: Petja man ir 5 latus parādā, Vasja – 10 un tā tālāk. Lūk, kāds es bagāts būšu… ja atdos! Tā arī šeit. Acīmredzot, ar finansēm Baltijai nav viss teicamā kārtībā," - pateica eirodeputāts.

Viņš atzīmēja, ka Krievijā šie pūliņi izraisa vienus vienīgus smieklus, nopietni tos neviens neuztver.

"Krievijai tas izraisa smieklus. Turklāt, daudziem Krievijas pilsoņiem par to pat nav nekāda priekšstata. Protams, neviens nopietni, valsts līmenī, neizskata šo jautājumu. Un, protams, Baltijas valstis neko nesaņems no Krievijas," - noslēgumā sacīja Mamikins.

Baltijas valstīs regulāri paziņo par "padomju okupācijas" radītiem zaudējumiem, Krievijā šādam jautājuma uzstādījumam kategoriski nepiekrīt. Krievijas vadība vairākkārt paziņojusi, ka par PSRS Baltijas valstu "okupāciju" 1940. gadā nevar būt ne runas.

Krievijas ĀM skaidroja, ka izskata Baltijas pievienošanos PSRS kā atbilstošu tā laika starptautiskā likuma normām. Pēc iestādes domām, termins "okupācija" šeit nevar tikt izmantots, jo starp PSRS un Baltijas valstīm nenotika karadarbības, savukārt karaspēku ievešana tika īstenota uz vienošanās pamata un ar acīmredzamu šo republiku varasiestāžu piekrišanu.

Jāpiebilst, ka Latvijā, Lietuvā un Igaunijā laikā, kad tās atradās Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu Lielā Tēvijas kara gados) strādāja nacionālās varas iestādes.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija neuzskata par iespējamu runāt par kaut kādām kompensācijām.

Калькулятор и евро - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kas vainīgs un cik pietrūkst: Baltijas valstis rēķina "okupācijas" radītos zaudējumus

"Mēs, protams, vispār nepiekrītam terminam "padomju okupācija". Mēs nepiekrītam, ka varētu runāt par kaut kādām kompensācijām. Un nav arī jāaizmirst par to ieguldījumu, kurš tika veikts – gan infrastruktūrā, gan ekonomikā, gan sociālajā jomā – Baltijas valstu attīstībā Padomju Savienības laikā," - uzsvēra prezidenta preses sekretārs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piebilda, ka prasības par milzīgo kompensāciju padomju pagātnes dēļ Krievijai izvirza "slimi cilvēki".

"Joprojām slimi cilvēki piestāda kaut kādus rēķinus par 185 miljardiem eiro, nezinu par ko. Par to, ka mēs izveidojām tur rūpniecību, modernizējām viņu ekonomiku, ieguldot tajās uz katru iedzīvotāju vairāk, nekā KPFSR? Uzskatu, ka tie ir cilvēki ar jau neārstējamu psihi," - pateica Lavrovs, komentējot Latvijas pretenzijas.

Ziņu lente
0