Politika

Eiropas Padome paziņoja, ka ir ļoti svarīgi saglabāt Krievijas dalību organizācijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЕвропейский парламент
Европейский парламент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EP ģenerālsekretārs pastāstīja, ka patlaban rit darbs ar mērķi atdot Maskavai balsstiesības un no jauna saņemt valsts iemaksas.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Lēmums jautājumā par Krievijas dalību Eiropas Padomē nav pieņemts, un tā ir organizācijas sakāve, paziņoja EP ģenerālsekretārs Turbjorns Jaglands pēc tikšanās ar Polijas ārlietu ministru Jaceku Čaputoviču Varšavā, vēsta Sputnik Lietuva.

Viņš pastāstīja, ka rit intensīvs darbs, lai Krievija varētu atgriezties EP ar balss tiesībām un maksātu iemaksas kā šīs organizācijas loceklis. Politiķis uzsvēra arī to, cik svarīgi ir saglabāt Krievijas pārstāvniecību EP.

"Eiropas Padomei tā būtu sakāve, ja mēs neizstrādātu šīs problēmas risinājumu. Ja Krievija izstātos no Eiropas konvencijām, kas patiešām radītu satricinājumu Eiropai," – Jaglanda teikto citēja RIA Novosti.

2014. gadā Krievijas delegācijai tika atņemtas balsstiesības un virkne pilnvaru Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA), ņemot vērā notikumus Ukrainā un Krimas pievienošanos KF. Jautājums par Krievijas pilnvaru atjaunošanu izskatīts divas reizes, taču galīgais lēmums nav pieņemts, bet sankcijas kļuvušas stingrākas.

Елизавета Пескова, архивное фото - Sputnik Latvija
Sandra Kalniete sacēlusi traci par Krievijas prezidenta preses sekretāra meitas darbu EP

Krievija pārtrauca iesniegt dokumentus savas delegācijas akreditācijai, bet 2017. gadā atteicās nodrošināt iemaksas līdz brīdim, kad Krievijas tiesības tiks atjaunotas. Pie tam Maskava vēl joprojām pilda savas saistības.

EPPA atzina, ka bez Krievijas finansiālā atbalsta organizācijā radušās grūtības: nācies par 9% iesaldēt organizācijas budžetu, deficīts ir 1,5 milj. eiro.

Iepriekš Jaglands pavēstīja, ka valsti iespējams izslēgt no organizācijas, ja tā divus gadus sistemātiski neveic iemaksas. Krievijai šis periods aprit 2019. gada jūnija beigās.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka Maskava pametīs EP, ja pārējās dalībvalstis pieņems lēmumu par tās izslēgšanu.

Ziņu lente
0