Politika

Latvija kūda ES saraut attiecības ar Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovЕвродепутат от Латвии Сандра Калниете
Евродепутат от Латвии Сандра Калниете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas deputāte Sandra Kalniete ieguvusi EP komisijas atbalstu saistībā ar Eiropas Savienības un Krievijas stratēģiskās partnerības vienošanās pārskatīšanu.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Eiroparlamenta Ārlietu komisija vakar atbalstīja tās vicepriekšsēdētājas, deputātes no Latvijas Sandras Kalnietes ziņojumu, kurā izskanēja aicinājums pārskatīt vienošanos par partnerību un sadarbību ar Krieviju.

Ziņojumā Kalniete apsūdz Krieviju nelikumīgā Krimas ieņemšanā un agresijā pret Ukrainu, it kā izvērsto eiropiešu dezinformēšanas kampaņā, kā arī kiberuzbrukumos pret vēlētājiem. Parlamentāriete aicina sakārtot Krieviju atbilstoši starptautiskajām normām.

"Eiropas Savienībai jānosūta skaidrs signāls par turpmākajām sankcijām, ja Krievijas pretlikumīgā rīcība turpināsies. Jāpārskata novecojušais ES un Krievijas Partnerības un sadarbības nolīgums. Un jebkādam attiecību ietvaram ar Krieviju ir jābalstās cieņā pret starptautiskajām tiesībām un EDSO principiem," - teikts ziņojumā.

Tai pat laikā dokumentā tiek pausta Eiropas Savienības gatavība saglabāt ierobežotas attiecības ar Krieviju tikai Eiropai svarīgās jomās.

Статуя Евро у здания Европейского парламента - Sputnik Latvija
Eiroparlaments pieņēma rezolūciju ar aicinājumu atcelt "Ziemeļu straumi 2"

Iepriekš senators Aleksejs Puškovs nosauca Kalnietes rezolūcijas projektu "Par Krievijas un ES attiecību stāvokli" par "kapakmeni". Pēc viņa sacītā, situācijā, kad ES iesaldējusi līguma darbību, šāda saraušana "ir nepieciešama vienīgi tiem, kas vēlas uzlikt kapakmeni uz attiecībām ar Krieviju kā tādām". Šāda notikumu attīstība neatbilst pašas Eiropas Savienības interesēm, norādīja politiķis.

Vienošanās par ES un Krievijas partnerību un sadarbību stājās spēkā 1997. gadā. Līguma termiņš beidzās 2007. gada 1. decembrī. Puses atzina nepieciešamību izstrādāt jaunu dokumentu, kurš nosaka KF un ES attiecības. No 2008. līdz 2010. gadam Krievijai un Eiropas Savienībai notika 12 vienošanās pārrunu raundi. Kā iepriekš norādīja Krievijas pastāvīgais pārstāvis ES Vladimirs Čižovs, kopš 2010. gada radusies pauze šajās pārrunās ir "ievilkusies".

Eiroparlaments izskatīs Kalnietes ziņojumu martā.

Ziņu lente
0