Politika

Mamikins pastāstīja, kā Kariņš ieteicis viņam kļūt par etnisku latvieti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas jaunais premjerministrs Krišjānis Kariņš atklāti iesaka visiem Latvijā kļūt par etniskiem latviešiem, pastāstīja Andrejs Mamikins.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins intervijā izdevumam "Argumenti nedeļi"  pastāstīja, kā Krišjānis Kariņš, kurš ieņēmis Latvijas premjerministra posteni, ieteicis viņam kļūt par etnisku latvieti.

23. janvārī Saeima apstiprināja Latvijas jauno valdību, ko vada K.Kariņš no "Jaunās Vienotības". Jāpiebilst, ka politiķim ir Latvijas un ASV pilsonība (Kariņš dzimis Delaveras štatā, viņa vecāki pārvācās uz ASV 50. gados no Zviedrijas, kurp emigrēja no Latvijas 1944. gadā).

Visiem kļūt par etniskajiem latviešiem

No 2009. gada K.Kariņš strādāja Eiropas Parlamentā (Eiropas Tautas partijas frakcija).

Кандидат в премьер-министры от партии Согласие Вячеслав Домбровский проголосовал на выборах - Sputnik Latvija
Dombrovskis: mūs sagaida neizpildītu solījumu valdība

Mamikins pastāstīja, ka bieži ticies ar Kariņu darba pienākumu dēļ, kopā lidojuši no Rīgas uz Briseli un, protams, runājuši "par dzīvi". Politiķis atcerējās, ka no šīm sarunām nonācis pie slēdziena, ka Kariņš slikti saprot to, kas pašlaik notiek Latvijā, jo ilgu laiku dzīvojis ASV un uz Latviju pārvācies tikai sievas dēļ.

"No viņa vārdiem bija skaidrs: ja ne viņa ģimene, no Amerikas viņš nebūtu braucis prom. Starp citu, Krišjāņa Kariņa vecmāmiņa ir... krieviete. Patiešām," – atklāja politiķis.

Viņš piebilda, ka sarunās bieži skāruši etnisko jautājumu.

"Viņš teica, ka, protams, Latvijā ir liels asiņu sajaukums, taču nepieciešams kļūt par etniskajiem latviešiem. Vēl vairāk, viņš man ieteica kļūt tieši par etnisko latvieti!" – atcerējās Mamikins.

Politiķis atzīmēja, ka Kariņš pilnīgi atklāti popularizē ideju visiem pāriet etnisko latviešu kārtā.

"It īpaši, kad tas skar bērnus, jauno paaudzi. Nav absolūti nekādas nozīmes, ka tu, piemēram, esi dzimis krievs, taču tev ne tikai lieliski jārunā latviski, bet arī jākļūst par etnisko latvieti! Tāda ir Kariņa kunga pozīcija," – atklāja Mamikins.

Valdības perspektīvas

Taujāts par Kariņa valdības perspektīvām, Mamikins atzīmēja, ka tajā iekļuvušo partiju starpā ir virkne pretrunu.

Tagad valdībā ir piecas partijas: "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par!", KPV LV un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK.

Президент Латвии Раймондс Вейонис (слева) и Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Četriniekam pietrūkst: Latvijas iedzīvotāji novērtēja Kariņa ministru profesionālismu

"Kādas pārmaiņas gaidāmas? Tēmas taču ir vecās: nacionāļi apdraud krievus! Liberāļi – "pilsonības piešķiršanas "nulles variants" par nepilsoņu bērniem! Bet partija "Vienotība", kas patlaban vada partiju ir visu nelaimju simbols! Vai atceraties, kā viņi apšņāpa pensijas 2009. gadā? bet solīja pavisam ko citu. Un tādu "nianšu" ir milzum daudz," – paskaidroja Mamikins.

Viņš uzskata, ka Kariņam izdevies izveidot valdību, taču tālāk gaidāms darbs, un grūtības ir neizbēgamas, ņemot vērā partiju dažādās intereses.

"Kafijas biezumos nezīlēšu – marts vai septembris. Taču man nav nekādu ilūziju par Latvijas jauno valdību," – paskaidroja Mamikins.

Ziņu lente
0