Politika

Bijušais Polijas prezidents nožēlo, ka nespēja uzlabot attiecības ar Krieviju

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasБывший президент Польши Лех Валенса. Архивное фото
Бывший президент Польши Лех Валенса. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lehs Valensa plānoja, ka īstenos savas ieceres otrajā prezidentūras termiņā, taču zaudēja vēlēšanās.

RĪGA, 27. decembris – Sputnik. Bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa paziņoja intervijā RIA Novosti, ka turpinot sevi vainot par to, ka nespēja uzlabot attiecības ar Krieviju.

Bijušais politiķis norādīja, ka atstāja to otrajam prezidentūras termiņam, taču 1995. gadā vēlēšanās zaudēja. Pēc viņa sacītā, viņam bijušas labas attiecības ar toreizējo Krievijas prezidentu.

"Ar (Borisu) Jeļcinu mēs patiešām būtu panākuši labas attiecības ar Krieviju. Man bija tādi plāni, un ar viņu tas būtu izdevies. Viņš bija atvērts cilvēks. Un mums patiešām būtu citas attiecības, jo mums ir jābūt labām attiecībām," - pateica bijušais prezidents.

Polijai un Krievijai, pēc Valensas domām, pēc iespējas jāvienojas.

"Ja mēs abi strīdamies, tad trešais uz mūsu rēķina pelna," - uzsvēra viņš.

Bijušais Polijas vadītājs uzskata, ka plānu īstenošanai viņam nepietika laika. Pēc viņa sacītā, bija daudz problēmu, kuras viņš atstājis otrajam termiņam, jo bija pārliecināts par savu uzvaru.

Tāpat Valensa izteica viedokli par ASV militārās bāzes izvietošanu Polijā. Pēc viņa teiktā, no militārā viedokļa tas ir bezjēdzīgi, taču "dvēseles mieram" amerikāņu karavīri varētu noderēt".

Polijas valsts televīzijas kanāla TVP (Telewizja Polska) ēka - Sputnik Latvija
Polijas valsts televīzijas kanāls Krievijas nosaukumā izvietojis SS simboliku

"Otrkārt, viņi iztērēs mazāk naudas. Tādā ziņā tas ir labi, taču militārā ziņā – bezjēdzīgi," - noslēdza Valensa.

Iepriekš Varšava piedāvāja Vašingtonai izvietot Polijas teritorijā pastāvīgo Amerikas bruņutanku divīziju, uzņemoties izdevumus divu miljardu dolāru apmērā. Par to paziņoja Polijas prezidents Andžejs Duda vizītes laikā ASV.

Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Amerikas militārās bāzes izvietošana Polijas teritorijā kļūs par Krievija – NATO Pamatakta tiešu pārkāpumu.

Lehs Valensa ieņēma Polija prezidenta amatu no 1990. līdz 1995. gadam. 1995. gada vēlēšanās viņš zaudēja Aleksandram Kvasņevskim. Pēc pieciem gadiem viņš atkal piedalījās prezidenta vēlēšanās, taču ieguva vien 1,4% balsu.

Ziņu lente
0