Politika

Vējonis pastāstīja, kā rīkosies, ja Kariņš nespēs izveidot Ministru Kabinetu

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja "Jaunajai Vienotībai" neizdosies izveidot valdību, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis vairs nemeklēs premjera kandidātus parlamentā.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzaicinās kandidātu "no ārpuses", ja "Jaunās Vienotības" pārstāvis Krišjānis Kariņš nespēs izveidot valdību, par to pats valsts vadītājs pastāstīja LNT telekanāla raidījumā "900 sekundes".

Raimonds Vējonis pieļauj, ka jau šodien, 20. decembrī, viņš varētu sarīkot tikšanos ar Krišjāni Kariņu un izvēlēties viņu par Latvijas premjerministra kandidātu, ja tiks saņemti signāli par to, ka viņa piedāvātais valdošās koalīcijas modelis saņems parlamenta vairākuma atbalstu.

Ja Kariņa piedāvātais valdības modelis negūs Saeimas vairākumu, Vējonis vairs "lieki netērēs laiku" un nemeklēs premjera kandidātu parlamentā.

"Tad es vēl izmantošu iespēju meklēt kādu cilvēku ārpusē," - pateica Vējonis. Tiesa, garantijas, ka Saeima atbalstīs šādu premjera kandidātu, nav, piebilda prezidents.

Atgādināsim, ka "Jaunā Vienotība" piedāvā izveidot piecu partiju koalīciju, atstājot opozīcijā "Saskaņu" un Zaļo un zemnieku savienību. Tāpat partija piedāvā izveidot demogrāfijas jautājumu īpašo rīkojumu ministra amatu, savukārt tieslietu un aizsardzības ministriem piešķirt vicepremjeru statusu.

Amatus valdībā piedāvāts sadalīt sekojošā veidā:

"Jaunā Vienotība": premjerministrs, ārlietu ministrs, finanšu ministrs;

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Partijas ir gatavas atbalstīt Kariņu premjerministra amatā

"Attīstībai/Par!": vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, veselības ministrs, aizsardzības ministrs;

Jaunā konservatīvā partija: satiksmes ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, tieslietu ministrs;

KPV LV: iekšlietu ministrs, ekonomikas ministrs un labklājības ministrs;

Nacionālā apvienība: kultūras ministrs, zemkopības ministrs un jauns amats Ministru Kabinetā – demogrāfijas lietu ministrs.

Partija kopumā piekrīt

Partijas jau ir paudušas konceptuālo atbalstu Krišjāņa Kariņa piedāvājumiem, atlicis precizēt dažu amatu sadalījumu.

JKP pagaidām nav nosaukusi savu kandidātu izglītības un zinātnes ministra amatam. Iepriekš tās līderis Jānis Bordāns paziņoja, ka šim amatam partijai ir četri kandidāti: Dagmāra Beitnere-Le Galla, Anita Muižniece, Ilga Ščuplinska un Gatis Eglītis.

Pats Bordāns varētu pretendēt uz tieslietu ministra amatu, savukārt Tālis Linkaitis – satiksmes ministra amatu.

KPV LV iekšlietu ministra amatam izvirza Aldi Gobzemu, ekonomikas – Didzi Šmitu, labklājības – Ievu Krapāni.

Eiroparlamenta deputāts Krišjānis Kariņš - Sputnik Latvija
Kandidāts Kariņš: ir jātic, ka mēs varam Latvijā dzīvot labāk

"Jaunā Vienotība" iepriekš paziņoja, ka ārlietu ministra amatā darbu varētu turpināt Edgars Rinkēvičs, savukārt finanšu ministra amatam partijai, pēc neoficiālas informācijas, ir divi pretendenti – Jānis Reirs un Arvils Ašeradens.

Apvienība "Attīstībai/Par!" izvirza aizsardzības ministra amatam Arta Pabrika kandidatūru, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam – Juri Puci, veselības – Ilzi Viņķeli.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK uzskata, ka kultūras ministra pienākumus jātupina pildīt Dacei Melbārdei, par demogrāfijas lietu ministru varētu kļūt Imants Parādnieks, par zemkopības ministru – Kaspars Gerhards.

Ziņu lente
0