Politika

Ušakovs draud vērsties Satversmes tiesā, ja Rīgas dome tiks atlaista

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispārējs norādījums uz pārkāpumiem nevar kalpot par pamatu likumīgi ievēlētas Rīgas domes atlaišanai, paziņoja Nils Ušakovs.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs izkritizēja Nacionālās apvienības sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Pēc viņa sacītā, ja Saeima atlaidīs domi, šis lēmums tiks apstrīdēts Latvijas Satversmes tiesā, vēsta Press.lv.

Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Politika
Kučinskis: Ušakovam derētu aiziet, taču domi neatlaidīsim bez juristu slēdziena

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK 15. decembra sanāksmē uzticēja partijas loceklim, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam prezentēt likumprojekta ideju par Rīgas domes atlaišanu tuvākajā Ministru Kabineta sēdē, kas arī tika izdarīts 17. decembrī. Likumprojekts tika sagatavots sakarā ar korupcijas skandālu pašvaldības transporta uzņēmumā "Rīgas Satiksme", kur virkne amatpersonu tiek turēti aizdomās krāpniecībā, veicot gandrīz 200 autobusu un trolejbusu iegādi Rīgai. Likumprojekta anotācijā teikts, ka tā sagatavošanā tika ņemti vērā daudzi privātpersonu un domes deputātu paziņojumi, kuri skar iespējamos pārkāpumus pašvaldības darbā un tās atsevišķas amatpersonas. Taču nekādas konkrētas informācijas, kura apstiprinātu pārkāpumu esamību, anotācijā nav.

Dokumentā tiek minēta arī turpmākā domes darbība tās atlaišanas gadījumā. Rīgas domes funkcijas paredzēts nodot pagaidu administrācijai, kuras vadītāja amatam piedāvāts izvirzīt VARAM valsts sekretāra vietnieku pašvaldību jautājumos Aivaru Draudiņu. Tāpat tajā piedāvāts iekļaut Gerharda padomnieku Daini Rijkuri, Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Satiksmes ministrijas pārstāvjus.

Domes atlaišanas gadījumā jaunu deputātu vēlēšanas paredzēts sarīkot 2019. gada 25. maijā.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs atbildējis uz Ķirša pārmetumiem: Monako esmu bijis divarpus reizes

Nils Ušakovs, komentējot likumprojektu, nosauca to par politisko šovu, kuram nav tiesiska pamatojuma. Pēc viņa sacītā, ja Saeima atbalstīs šo dokumentu, Rīgas domes priekšsēdētājs vērsīsies Satversmes tiesā.

Tāpat Ušakovs sniedza Aivara Draudziņa raksturojumu, kuru Nacionālā apvienība piedāvā norīkot par pagaidu administrācijas vadītāju Rīgas domes atlaišanas gadījumā. Galvaspilsētas mērs norādīja, ka Draudiņa – bijušā domes deputāta – vārds ir saistīts ar vairākiem korupcijas skandāliem.

"Es pēc būtības aicinu ministru [Gerhardu] atgriezties pie tā, ko viņš teica [VL-TB/LNNK] kongresā - ka domes atlaišanai nav tiesiska pamata, jo tas tā tiešām ir," - rezumēja Ušakovs.

Ziņu lente
0