Politika

Nacionālā apvienība iesniegs likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu

© Sputnik / Sergey MelkonovРижская дума
Рижская дума - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība, kas apņēmusies "atgūt Rīgu", sper šajā virzienā apņēmīgu soli un gatavojas iesniegt valdībai atbilstošu likumprojektu.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. Latvijas jaunais Ministru kabinets vēl nav izveidots, toties Nacionālais bloks atradis nodarbi pagaidu valdībai. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!—TB/LNNK kongresā 15. decembrī tika pausta stingra apņemšanās panākt Rīgas domes atlaišanu, vēsta Grani.lv.

Iniciatīvu par Rīgas domes atlaišanu paudis Einārs Cilinskis. Viņš uzsvēra, ka šis pasākums palīdzēšot cīnīties ar korupciju galvaspilsētas pašvaldībā. Kad tas būšot paveikts, radīsies iespēja atvēlēt lielākus līdzekļus inovācijām un uzlabojumiem sociālajā sfērā.

Андрис Америкс на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
Andris Ameriks atkāpās no Rīgas vicemēra amata

Partijas biedram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam tika uzdots virzīt valdībā lēmumu par Rīgas domes atlaišanu, jo tā nespēj apkarot korupciju.

Iepriekš vēstīts, ka partijas kongresa gaitā tās priekšsēdētājs Raivis Dzintars atklāja, ka visām latviešu partijām vajag apvienoties, lai par katru cenu atgūtu Rīgu.

Iepriekš Nacionālās apvienības deputāti jau centās atbrīvoties no Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova. Viņi iniciēja parakstu vākšanu par mēra atstādināšanu. Rīgas domes deputāts Edvards Ratnieks (NA) skaidroja, ka frakciju neapmierina lielākā daļa pilsētas mēra lēmumu un uzņēmumā "Rīgas satiksme" notiekošais ir pārāk liels korupcijas skandāls, lai mērs, kurš vienlaikus ir minētā uzņēmuma kapitāla daļu turētājs, varētu saglabāt savu posteni.

"Rīgas satiksme" lieta

Iepriekš vēstīts, ka KNAB veikusi kratīšanu uzņēmumā "Rīgas satiksme" un Rīgas domes telpās. Valsts policija informēja, ka šīs darbības saistītas ar lietu par krāpšanos lielos apmēros.

Starptautiskās izmeklēšanas ietvaros, ko veic Polijas Korupcijas apkarošanas dienests un KNAB, Rīgā aizturēti cilvēki, kuri palīdzējuši slēpt kukuli 800 tūkstošu eiro apmērā.

Polijas Korupcijas apkarošanas dienests ziņoja, ka kukulis saņemts sakarā arī gandrīz 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus par to piegādi 2013.-2016. gadā organizēja "Rīgas satiksme". Ar šiem iepirkumiem saistītās krimināllietas ietvaros aizturēti astoņi cilvēki: seši Latvijā un divi - Polijā.

Муниципальное предприятия Rīgas satiksme - Sputnik Latvija
"Rīgas Satiksme" valde atkāpās no amata

11. decembrī tika aizturēts "Rīgas Satiksme" Infrastruktūras un attīstības departamenta vadītājs Igors Volkinšteins. Ir zināms, ka attiecībā uz Volkinšteinu KNAB arī lūdza tiesu piemērot arestu. Trešdien, 12. decembrī, Volkinšteins tika arestēts.

14. decembrī noskaidrojās, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesa sankcionējusi "Rīgas satiksme" bijušā valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena arestu. Ziņots, ka viņa arests, iespējams, saistīts ar to, ka kāds devis jaunas liecības kriminālprocesā par sabiedriskā transporta uzņēmuma iepirkumiem.

Iepriekš ziņots, ka pieci "Rīgas satiksme" valdes locekļu atkāpušies no amata, visi uzņēmuma iepirkumi apturēti. Rīgas mērs iecēlis uzņēmuma pagaidu valdi, ko vada bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matiss. Valdē strādā arī divi pašreizējie uzņēmuma darbinieki – Edmunds Zivtiņš un Jānis Geduševs.

Satraukums Rīgas domē

Piektdien, 14. decembrī, Rīgas mērs sasauca ārkārtas sēdi, kurā notika balsojums par uzticību Rīgas domes priekšsēdētājam. Opozīcijas deputāti pameta sēdi pirms balsojuma, taču koalīcija Ušakovu atbalstīja.

Бюро по предотвращению и борьбе с коррупцией (KNAB) - Sputnik Latvija
Arestējiet vēl trīs: "Rīgas Satiksme" lieta uzņem apgriezienus

Ušakovs atzina, ka Rīgas satiksmes neveiksmes ir arī Rīgas domes neveiksmes, jo tās ir struktūras, ko nav iespējams atdalīt vienu no otras. Mērs uzsvēra, ka skandāls transporta uzņēmumā ir arī viņa personīgā traģēdija.

KNAB apstiprināja, ka Rīgas satiksmes lietā iesaistītas Rīgas domes amatpersonas, taču neizpauda sīkāku informāciju. Savukārt Ušakovs norādīja, ka viņam nav ne jausmas, kas varētu būt šie cilvēki, taču tas nav ne viņš, ne arī jau bijušais vicemērs Andris Ameriks.

Ziņu lente
0