Politika

Partijas ir gatavas atbalstīt Kariņu premjerministra amatā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā konservatīvā partija, Nacionālā apvienība un "Attīstībai/Par!" ir gatavas atbalstīt Krišjāni Kariņu premjerministra amatā.

RĪGA, 12. decembris – Sputnik. Dažu partiju pārstāvji jau ir pauduši savu atbalstu iespējamajam premjerministra amata kandidātam Krišjānim Kariņam ("Jaunā Vienotība"), raksta Mixnews.lv.

Первое заседание Сейма 13-го созыва - Sputnik Latvija
Vai Latvijas iedzīvotāji uzticas jaunajai Saeimai

Pēc tam, kad prezidents Raimonds Vējonis atsauca Alda Gobzema (KPV LV) kandidatūru premjerministra amatam, savukārt Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!") atteicās kandidēt uz šo amatu, neoficiālās pārrunās izskanēja Kariņa kā potenciālā kompromisa kandidāta variants.

Oficiāli prezidents pagaidām nav paziņojis, kam uzticēs valdības veidošanu, taču dažu partiju pārstāvji jau ir pauduši savu viedokli par Kariņa kandidatūru. Tas, atšķirībā no Pabrika, pagaidām nav atteicies no eirodeputāta mandāta, taču, visticamāk, izdarīs to premjerministra amata dēļ.

Kā paziņoja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe, partija uzskata, ka labs, konservatīva premjerministrs būtu Roberts Zīle (Nacionālā apvienība), taču neredz iemeslus nepiekrist strādāt Kariņa vadītajā valdībā. Apvienības "Attīstībai/Par!" lēmums neuzstāt uz Arta Pabrika kandidatūras premjerministra amatā, pēc viņas domām, palīdzēs izveidot valdību.

Nacionālā apvienība būtu gatava apspriest Kariņa valdības scenāriju, paziņoja šodien žurnālistiem Nacionālā bloka priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Taču viņš norādīja, ka Nacionālais bloks pagaidām neesot dzirdējis Kariņa viedokli par viņa gatavību vadīt valdību. Situāciju valdības veidošanas procesā Dzintars nosauca par sarežģītu, taču atrisināmu.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Euobserver: Krišjāņa Kariņa klusā ietekme

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja, ka apvienība mērķtiecīgi piedalījusies valdības veidošanas pārrunās divu mēnešu garumā. Šie divi mēneši aizvadīti personu sacensībās, un ir pienācis laiks siet vaļā šo mezglu. Pārrunu laikā "Attīstībai/Par!" pārliecinājās, ka citas partijas nav gatavas atbalstīt viņu izvirzīto kandidatūru, tādēļ Artis Pabriks nolēma atsaukt savu kandidatūru.

Pavļuts norādīja, ka partijas ir spējīgas vienoties par citu kandidātu no citas partijas, no tiem, kas vēl netika izvirzīti, un jaunā valdība varētu tikt izveidota decembrī: līdz Ziemassvētkiem var panākt vienošanos par koalīcijas modeli, līdz Jaunajam gadam apstiprināt valdību. Pēc viņa sacītā, "Attīstībai/Par!" ir gatava atbalstīt Kariņa kandidatūru premjerministra amatā.

Ziņu lente
0