Politika

Nav piekļuves? Nav valdības Latvijā! Gobzems lūgs kolēģus pagaidīt

© Foto: Ieva Ābele, SaeimaAldis Gobzems nodod deputāta zvērestu Saeimā
Aldis Gobzems nodod deputāta zvērestu Saeimā  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aldis Gobzems iecerējis ierosināt "iekonservēt" valdību, ja jautājums par viņa piekļuvi valsts noslēpumam ievilksies.

RĪGA, 2. decembris - Sputnik. Latvijas premjerministra kandidāts no KPV LV Aldis Gobzems varētu lūgt Saeimu atlikt balsojumu par valdības apstiprināšanu līdz brīdim, kad tiks pieņemts lēmums par viņa pielaidi valsts noslēpumam, vēsta Rus.lsm.lv.

Šādu scenāriju Gobzems ierosinājis pēc kārtējā pārrunu raunda par Ministru kabineta izveidi, kas notika sestdien, 1. decembrī.

Pēc tam Gobzems norādīja: ja vienīgais jautājums, ko neizdosies izskatīt pārrunās par valdības izveidi, būs viņa pielaide valsts noslēpumam, viņš "aicinās sabiedrību mosties".

Acīmredzot, premjerministra kandidāts runāja par savu ierosinājumu mainīt kārtību, kādā jaunie politiķi saņem pielaidi valsts noslēpumam.

Iepriekš Gobzems runāja par nepieciešamību jautājumu apspriest plašāk un uzsvēra, ka pretējā gadījumā runa ir par potenciālu demokrātijas apdraudējumu, jo 13. Saeimā vairāk nekā puse deputātu ir jauni politiķi un nav skaidrības par viņu pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

Суд, правосудие - Sputnik Latvija
Vēl nav premjers, vairs nav advokāts: Gobzems sodīts par Bunkus aizvainošanu

Pagaidām kandidātu pārbauda specdienesti, un process var ilgt pat pusgadu. Valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka šī procedūra ir jāsaglabā, jo Latvija ir tiesiska valsts un neviens, tostarp arī valsts prezidents, nevar ietekmēt specdienestu lēmumu par speciālās atļaujas piešķiršanu pielaidei darbam ar valsts noslēpumu gan nacionālajā, gan arī ES un NATO līmenī.

Vējonis uzskata, ka speciālās atļaujas saņemšanas normatīvais regulējums Latvijā nodrošina līdzsvaru starp valsts drošības un demokrātijas interesēm.

Jāatzīmē, ka Gobzema ideja par valdības "konservāciju" nepatīk ne "Jaunās Vienotības" pārstāvim Krišjānim Kariņam, ne Jurim Pūcem no "Attīstībai/Par!", ne Edgaram Tavaram no Zaļo un zemnieku savienības.

Pūce atzīmēja: ja Latvijā tiks sperts tamlīdzīgs solis, pastāv risks, ka 2018. gada budžeta pieņemšana ieilgs līdz nākamā gada vasarai, tādēļ cietīs visa Latvijas sabiedrība.

Ziņu lente
0