Politika

Personīgu iemeslu dēļ: Latvija palaida garām Brexit

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministra Māra Kučinska vietā par Brexit vienošanos Briselē balsoja Igaunijas premjers Jiri Ratass.

RĪGA, 26. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas premjerministra preses sekretāra Andreja Vaivara sniegto informāciju, Māris Kučinskis nevarēja svētdien, 25. novembrī, ierasties uz Eiropadomes ārkārtas sēdi, vēsta Mixnews.lv.

ES dalībvalstu karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Londona, good bye: ES valstis atbalstījušas Brexit vienošanos

Svētdien Eiropadomē notika balsojums par liktenīgo vienošanos ar Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem no Eiropas Savienības.

Kučinskim bija jāprezentē Latvijas pozīcija, kuru sestdien, 24. novembrī, atbalstīja valsts Ministru Kabinets.

Iemeslus, kuru dēļ Kučinskis neaizbrauca uz Briseli un neatradās sēdē, Vaivars nosauca par personīgiem. Tāpat viņš paskaidroja, ka šādos gadījumos, saskaņā ar ES normatīvajiem aktiem, valstis deleģē savu balsi citai valstij. Tāpēc par Brexit vienošanos Latvijas vietā nobalsoja Igaunija.

Kučinskis iepriekš paskaidroja igauņu premjerministram Jiri Ratasam Latvijas pozīciju par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem no ES un deleģēja viņam balsstiesības.

Beigās 27 ES valstis spērušas nopietnu soli uz priekšu ceļā uz šķiršanos no Lielbritānijas kā Savienības dalībvalsti, atbalstot Brexit nosacījumu vienošanos. Jāatzīmē, ka Brexit līgumam vēl ir jābūt ratificētam Lielbritānijas parlamentā un Eiroparlamentā.

Lielbritānijas un ES karogi Bigbena fonā - Sputnik Latvija
"Nevaram atslābt, ja nu kaut kas noiet greizi": Latvija izstrādājusi Brexit pozīciju

Kā uzskata Eiropadomes vadītājs Donalds Tusks, Lielbritānijas izstāšanās no ES nesabojās attiecības ar Londonu. Turklāt Tusks ir pārliecināts, ka ES un Londona uz mūžīgiem laikiem paliks draugos.

Lielbritānijai jāpamet Eiropas Savienība 2019. gada martā. ES valstu vadītāji plāno atrisināt abu pušu attiecības līdz galam jau 2018. gadā.

Galvenie jautājumi skar tirdzniecību, iedzīvotāju pārvietošanos, robežas organizēšanu starp Īriju, kas paliek Eiropas Savienībā, un Ziemeļīriju – Lielbritānijas apgabalu, kas izrādīsies ārpus ES.

Ziņu lente
0