Politika

Latvijas prezidents uzticējis valdības veidošanu Jānim Bordānam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās konservatīvās partijas izvirzītajam premjerministra kandidātam Jānim Bordānam uzticēta jaunās valdības veidošana.

RĪGA, 7. novembris — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis piedāvājis jaunās valdības veidošanu Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izvirzītajam premjerministra kandidātam Jānim Bordānam, ziņots prezidenta oficiālajā lapā Twitter.

Ja J.Bordānam līdz 21. novembrim neizdosies izveidot valdību un iegūt vairākuma atbalstu parlamentā, Vējonis premjerministra amatam nominēs citu kandidātu.

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. CVK dati liecina, ka līdera vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otro vietu – partija KPV LV (14,25%), trešo — Jaunā konservatīvā partija (13,59%). Ceturtajā vietā - "Kustība "Par!" (12,04%). Tām seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), ZZS (9,91%) un partija "Jaunā vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem "Saskaņa" saņem parlamentā 23 deputātu vietas, KPV LV un JKP — pa 16, "Attīstībai/Par" un Vl-TB/LNNK — pa 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8. Pārrunas par koalīcijas veidošanos vēl nav vainagojušās panākumiem, rezultātā Vējonis nolēmis uzticēt Saeimas veidošanu Jānim Bordānam.

© Photo Ieva Ābele, SaeimaJuta Strīķe un Jānis Bordāns 13. Saeimas pirmajā sēdē
Latvijas prezidents uzticējis valdības veidošanu Jānim Bordānam - Sputnik Latvija
Juta Strīķe un Jānis Bordāns 13. Saeimas pirmajā sēdē

Iepriekš JKP pēc Saeimas vēlēšanām ierosināja savu koalīcijas variantu, kurā varētu strādāt piecas partijas no septiņām, kas iekļuvušas parlamentā. JKP ierosināja veidot koalīciju kopā ar KPV LV, "Attīstībai/Par", VL-TB/LNNK un "Jauno Vienotību". Tādējādi JKP saskata koalīciju no piecām partijām, kam opozīcijā, pēc JKP domām, jāpaliek Zaļo un zemnieku savienībai un "Saskaņai", kas vēlēšanās guvusi lielāko vēlētāju atbalstu.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Latvijas aizejošais premjers paudis cerību, ka krievu valoda skolās neatgriezīsies

JKP bija gatavs piedāvājums arī portfeļu sadalei. Pati JKP jaunajā valdībā vēlas saņemt premjerministra vietu, vides un reģionālās attīstības ministra, kā arī iekšlietu ministra portfeli.

Apvienībai "Attīstībai/Par" JKP piedāvāja trīs portfeļus: finanšu ministra, labklājības un veselības ministra posteņus, kā arī Saeimas spīkera krēslu, kurā, saskaņā ar neoficiālu informāciju, vēlētos redzēt Andri Pabriku.

Nacionālajai apvienībai JKP piedāvāja kultūras ministra, izglītības un kultūras ministra, kā arī zemkopības ministra posteņus.

Partijai KPV LV Jaunā konservatīvā partija plānoja piešķirt ekonomikas un satiksmes ministru portfeļus, "Jaunajai Vienotībai" – tieslietu un aizsardzības ministru vietas.

Ārlietu ministra postenī JKP vēlētos redzēt pieredzējušu diplomātu.

Ziņu lente
0