Politika

Jūsu ērglis visas olīves noknābājis: Putina saruna ar Boltonu

© AP Photo/Andrew HarnikASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons, foto no arhīva
ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikās ar ASV prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džonu Boltonu un pievērsa viesa uzmanību Vašingtonas nedraudzīgajiem soļiem pret Maskavu.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien tikās ar ASV prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džonu Boltonu, kurš oficiālā vizītē uzturējās Maskavā. Sarunas gaitā tika panākta vienošanās par jaunu tikšanos ar Donaldu Trampu.

Pārrunu sākumā Putins uzsvēra, ka Maskavu pārsteidz absolūti neizprovocētie Vašingtonas soļi, ko būtu grūti nodēvēt par draudzīgiem. Pie tam Krievija, piebilda Putins, gandrīz neatbild uz tamlīdzīgām provokācijām, taču Vašingtona turpina savu līniju, vēsta Sputnik Igaunija.

Bijušais ASV vēstnieks Igaunijā Džeimss D.Melvils - Sputnik Latvija
Bijušais ASV vēstnieks Igaunijā nosodījis Vašingtonu par "draudzību" ar Putinu

Krievijas līderis atgādināja amerikāņu ciemiņam, ka ASV ģerbonī ir vārdi "vienotība daudzveidībā", tāpēc nepieciešams meklēt saskarsmes punktus pat abu valstu domstarpību apstākļos, vēstīja RIA Novosti.

"Cik atceros, Savienoto Valstu ģerbonī atainots jūras ērglis, un no vienas puses tas tur 13 bultas, no otras – olīvkoka zaru kā miermīlīgas politikas simbolu, ar 13 olīvēm. Jautājums: jūsu ērglis visas olīves jau noknābājis, atlikušas tikai bultas?" – ironiski apjautājās Putins.

Krievijas prezidenta vārdus delegācijas uztvēra ar smiekliem. Savukārt Džons Boltons paziņoja, ka Savienotās Valstis vēlas atrast saskarsmes punktus, taču piebilda, ka "olīvkoka zaru nav atvedis līdzi".

"Tā jau es domāju," – attrauca Krievijas prezidents, un abas delegācijas no jauna iesmējās.

Vladimirs Putins pievērsa uzmanību arī sarežģīto attiecību fonā augošo Krievijas un ASV preču apgrozījumu. Viņš norādīja, ka pieaug arī savstarpējās investīcijas, turklāt KF investīcijas ASV ekonomikā divkārt pārsniedz līdzekļu plūsmu pretējā virzienā.

Izrāviena nav, taču cerība saglabājas

Pēc Putina pārrunām ar Boltonu Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs paziņoja, ka tikšanās bijusi lietišķa, abpusējas apsūdzības nav izskanējušas, informēja telekanāls NTV.

KF prezidents Vladimirs Putins un ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Putins apsteidz Trampu uzticēšanās reitingā

"Pārsvarā tika apspriesti stratēģiskās stabilitātes jautājumi, atbruņošanās dosjē, bruņojuma kontroles jautājumi, tostarp arī ASV administrācijas nodoma aspektā atkāpties no līguma par vidējā un mazā darbības rādiusa raķešu likvidāciju," – Ušakovs pastāstīja žurnālistiem. Viņš piebilda, ka pārrunu gaitā garāmejot tika skarts arī jautājums par iedomāto Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

KF prezidenta palīgs atzīmēja, ka tikšanos nebūtu iespējams raksturot kā izrāvienu, taču kopumā Džona Boltona vizīti Maskavā Krievija uzskata par Vašingtonas gatavību uzturēt dialogu.

"Boltona kunga braucienu uz Krieviju uzskatām par Trampa administrācijas gatavību uzturēt politisku dialogu ar mums, neskatoties uz kopējo smago situāciju mūsu attiecībās. Arī mēs no savas puses atbalstām tamlīdzīgu gatavību, šādu nodomu," – teica Ušakovs.

Pats Boltons brīfingā pēc pārrunām ar Putinu paziņoja, ka divu dienu laikā Maskavā piedalījies "ļoti kompleksās un detalizētās pārrunās ar KF augstāko vadību", un, pēc viņa domām, tās izdevušās visai produktīvas.

Ziņu lente
0