Politika

Gorbačovs paziņojis, ka ASV iecere atteikties no INF līguma ir bezatbildīga

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasPSRS bijušais prezidents Mihails Gorbačovs
PSRS bijušais prezidents Mihails Gorbačovs  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Padomju Savienības eksprezidents ir pārliecināts: nepieciešams nekavējoties noskaidrot, ko Vašingtona cer panākt tamlīdzīga lēmuma rezultātā.

RĪGA, 22. oktobris — Sputnik. PSRS bijušais prezidents Mihails Gorbačovs uzskata, ka ASV iecerējušas atteikties no Līguma par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju (INF) tāpēc, ka nokļuvušas strupceļā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps pavēstīja, ka Savienotās Valstis izstāsies no līguma INF ar Krieviju, un līdztekus apsūdzēja Maskavu par līguma pārkāpumiem. Viņš paziņoja, ka Krievija it kā esot ilgus gadus pārkāpusi vienošanos. Turklāt, pēc Savienoto Valstu vadītāja domām, valstij "jāattīsta bruņojums".

"Rodas iespaids, ka amerikāņi nokļuvuši kaut kādā strupceļā kārtējo lēmumu pieņemšānas procesā un devušies tālāk pa šo bezatbildīgo ceļu," - teica Gorbačovs.

Viņš uzsvēra, ka steidzami jānoskaidro, ko Vašingtona vēlas panākt, izstājoties no līguma.

Tāpat PSRS eksprezidents atgādināja par Krievijas prezidenta Vladimira Putina nesenajiem izteikumiem diskusiju kluba "Valdaj" sēdē, kuros skāra kodolieroču radīto risku.

"Ja palasīsiet mūsu prezidenta uzstāšanos Valdaja forumā, tur, gluži pretēji, ir jāturpina kodolieroču likvidācija, jāatbrīvojas no kodolieročiem. Bet te iecerējuši: nezina pat, ko iesākt, vai, gluži otrādi, pārāk labi zina un nevēlas darīt tā, kā rīkotos mēs, kā rīkojas un pieprasa pasaules sabiedrība. Tāpēc amerikāņus jāpiespiež," – uzskata Gorbačovs.

Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins par atbildi uz kodolagresiju: nepaspēs ne grēkus nožēlot

Līgumu par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju 1987. gadā parakstīja Mihails Gorbačovs un Ronalds Reigans. Dokuments paredzēja likvidēt veselu raķešu bruņojuma klasi – šāviņus ar darbības rādiusu no 500 līdz 1000 un no 1000 līdz 5500 kilometriem.

Līdz 1991. gadam līgums tika izpildīts. Tā ietvaros Padomju Savienība likvidēja 1752 ballistiskās un spārnotās raķetes, ASV – 859 raķetes.

Dokumenta termiņš nav norādīts, taču abas puses var atkāpties no vienošanās, uzrādot pārliecinošus pierādījumus par šādu nepieciešamību.

Ziņu lente
0