Politika

Pirmstermiņa balsojumā Latvijā pastāv samainīšanas un zādzības risks

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasГолосование на парламентских выборах в Латвии
Голосование на парламентских выборах в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsoņa tiesības uz pirmstermiņa balsojumu parlamenta vēlēšanās nozīmē vairāk nekā iespējamie riski, paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Latvijas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars intervijā radio Baltkom pastāstīja, kādi riski saistīti ar pirmstermiņa balsošanu parlamenta vēlēšanās, kas notiks 6. oktobrī.

Cimdars pastāstīja, ka atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām priekšlaicīgā balsošana nav paredzēta, un pati pirmstermiņa balsošanas procedūra notiek citādi.

Latvijas saeima - Sputnik Latvija
Saeimas vēlēšanu sarakstus iesniegušas sešpadsmit partijas

Tomēr 3., 4. un 5. oktobrī 58 vēlēšanu iecirkņos visā valstī būs iespējams piereģistrēties, saņemt biļetenu un nodot savu balsi depozītā. Balss tiks saglabāta līdz sestdienai, un, ja līdz oficiālajai balsošanas dienai – 6. oktobrim – cilvēks nepārdomās, viņa iepriekš izdarītā izvēle tiks ņemta vērā.

Cimdars paskaidroja, ka piemēram, ja 5. oktobrī cilvēks savu anonīmo aploksni ar biļetenu neiemet urnā, aploksne tiks saglabāta citā, atsevišķi parakstītā aploksnē. Tas notiek, lai izņemtu aploksni, ja vēlētājs pārdomās.

"Problēma ir citur: kā saglabāt šo aploksni, lai to neviens nesamainītu, nenozagtu. Tas ir nopietns jautājums, jo risks patiešām pastāv. Taču cilvēka iespējas nobalsot pirms termiņa ir svarīgākas nekā šie riski. Ja nu cilvēks ir nopietni apņēmies piedalīties vēlēšanās, taču tieši sestdien nevarēs to izdarīt," – uzsvēra Latvijas CVK vadītājs.

Partijas un kandidāti

Iepriekš vēstīts, ka kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām iesniegušas 16 partijas un partiju apvienības. Vēlēšanās piedalīsies Jaunā konservatīvā partija, Rīcības partija, Latvijas Reģionu Apvienība, "Attīstībai/Par!", "Jaunā VIENOTĪBA", Zaļo un Zemnieku savienība, No sirds Latvijai, "PROGRESĪVIE", "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija, "Latvijas Krievu savienība", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Politiskā partija "KPV LV", "Latviešu Nacionālisti", "LSDSP/KDS/GKL", "Latvijas centriskā partija" un partija "Par Alternatīvu".

Открытие скакового сезона в Краснодаре - Sputnik Latvija
Politika
Vara nav ietekmējama, taču uz vēlēšanām latvieši iet kā uz zirgu skriešanas sacīkstēm

Kopumā sarakstos iekļauti 1470 cilvēki. Tādējādi uz vienu vietu Saeimā pretendē 15 kandidāti. Salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām 2014. gadā, kandidātu skaits ir palielinājies — iepriekšējās vēlēšanās balotējās 1156 kandidāti.

17. augustā CVK paziņoja, ka septiņi kandidāti netiks pielaisti vēlēšanās. No sarakstiem svītrota Katrīna Brandalu ("Progresīvie"), Edgars Krūmiņš (Latvijas Reģionu Apvienība). Zigfrīds Laicāns un Valdis Taupmanis ("Par Alternatīvu"), Aivars Silinieks ("Latvijas centriskā partija"), Aivars Zablockis un Nikolajs Žeļezņakovs (Rīcības partija).

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana CVK notika no 18. jūlija līdz 7. augustam.

Ziņu lente
0