Politika

Lembergs: Rīgas latviskošanā Ušakovs pārspēs nacionālistus

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса
Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ušakovs ir Rīgas mērs jau trešo sasaukumu. Parādiet man, kur Rīgā ir Kremlis?!" - painteresējās Ventspils mērs Aivars Lembergs.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Pēc "Latvijai un Ventspilij" partijas vadītāja un Ventspils pilsētas mēra domām, ar krievu mēru Nilu Ušakovu "Rīga kļuvusi latviskāka, nekā letiņu varas laikā". Par to Lembergs pastāstīja intervijā avīzei Neatkarīgā Rīta Avīze, vēsta Mixnews.lv.

Lembergs pauda savu viedokli par vēlētāju iebiedēšanu ar "Saskaņas" partijas, kuras līderis iz Ušakovs, un Kremļa sakariem. Pēc Ventspils pilsētas mēra domām, šī iebiedēšana neiztur kritiku, jo vēlētājs spriež nevis pēc vārdiem, bet pēc konkrētām lietām. Lembergs atgādināja, ka Ušakovs ir Rīgas mērs jau trešo sasaukumu, un viņa vadības laikā Līgo svinības kļuvušas krāšņākas, latviešu bērnudārzi un skolas kļuvušas daudz sakārtotākas, latviešu kultūras pasākumi kļuvuši apjomīgāki un nozīmīgāki.

"Ja politiskajiem konkurentiem nav argumentu, piemēram, pret Nilu Ušakovu, tad viņi pieliek klāt Kremļa birku," — paziņoja Lembergs.

Tāpat Ventspils mērs pastāstīja par "Saskaņas" iekļūšanas varbūtību koalīcijā jaunajā valdībā. Pēc viņa domām, ja Ušakova partijai šādu iespēju piedāvās, tad visticamāk viņi to izmantos.

"Viņi jau nepārdodas. Viņiem kāds uzsauc varu kā Moet&Chandon šampanieti restorānā, Ko tad darīs cilvēks, ja viņam ir veselas aknas un viņš nav pie stūres? Ņems un dzers. Atteikties, protams, arī var, lai nerodas pārpratumi," — uzskata politiķis.

Nebūt ne dumjais vēlētājs

Tāpat Lembergs kārtējo reizi paziņoja par koalīcijas neiespējamību starp Zaļo un zemnieku savienību un "Saskaņu". Viņš pauda domu, ka, iespējams, Ušakovam tika izvirzīts nosacījums, kura gadījumā viņa partijai uzticēs varu, taču tikai bez ZZS. Neskatoties uz to, Ventspils mērs uzsvēra, ka izlemt kas ar kuru sadarbosies jaunajā Saeimā var tikai vēlētājs, kurš vērtē politiķus nevis pēc skaistajām runām, bet pēc darbiem.

"Iespējams, daži pat 5% barjeru nepārvarēs. Šobrīd partijai ir jāuzrunā vēlētājs, valdībai ir jāsniedz pilnasinīga atskaite par paveikto, godīgi jāatzīst, ko nav izdevies izdarīt un ko darīs, un tad vēlētājs vērtēs," — uzsvēra Lembergs.

Viņš pievērsa uzmanību tam, ka Latvijas politiķi uzskata savus vēlētājus par "pavisam dumjiem", taču tas nebūt nav tā.

"Es uzskatu, ka cilvēki ir ļoti labi politologi. Labāki nekā tie ar profesora vai asociētā profesora grādu," — pateica politiķis.

"Saskaņa" ārpus koalīcijas

Saskaņā ar jūlija aptauju, "Saskaņa" turpina ieņemt līderpozīcijas politisko partiju reitingā. Par "Saskaņu" gatavi nobalsot 21,4% vēlētāju. ZZS pagaidām atrodas otrajā vietā ar 12,4% balsu. 

Iepriekš ZZS līderis Augusts Brigmanis kategoriski paziņoja, ka viņa partija nesadarbosies ar Ušakova partiju pēc Saeimas vēlēšanām. Brigmanis atzīmēja, ka gadījumā, ja jaunajā valdībā iekļūs "Vienotība", esošā koalīcija saglabāsies. Arī Ušakovs noliedza "Saskaņas" un ZZS koalīcijas iespējamību.

Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Varasvīru ērkšķainais ceļš: vai tiešām Saskaņai un ZZS nāksies vienoties

Savukārt Latvijas prezidents Raimonds Vējonis runāja par to, ka ar "Saskaņu" vispār nevēlas sadarboties vairums Latvijas partiju un pieļāva, ka šis politiskais spēks jaunajā valdībā neiekļūs. Viņš atgādināja, ka "Saskaņa" jau guvusi uzvaru vēlēšanās, taču valdības veidošanā nepiedalījās, un šī situācija varētu atkārtoties.

Pats Ušakovs paziņoja, ka negrasās balotēties 13. Saeimā, jo viņam vēl esot daudz darba Rīgas mēra amatā. Galvaspilsētas mērs apgalvoja, ka "Saskaņai" ir laba komanda, un viņi tiks galā arī bez viņa.

Vērts atgādināt, ka politiķis un tiesību aizstāvis, bijušais Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs intervijā radio Sputnik Latvija stāstīja par to, ka Ušakovs pieņēmis savā komandā ārkārtīgi spēcīgu polittehnologu no ASV, ar kuru grasās īstenot priekšvēlēšanu kampaņu.

Ziņu lente
0