Politika

Kādēļ "Vienotība" pasūdzējās par Pabriku Eiroparlamentam

© Foto : Toms Norde, Valsts kancelejaEiropas parlamenta deputāts Artis Pabriks
Eiropas parlamenta deputāts Artis Pabriks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Vienotības" partija pieprasījusi izslēgt eirodeputātu Arti Pabriku no Eiropas Tautas partijas viņa jaunā norīkojuma dēļ.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Eiropas parlamenta deputāts Artis Pabriks pretendēs Latvijas premjerministra amatam no partiju apvienības "Par"/"Latvijas attīstībai", vēsta Rus.lsm.lv.

Sestdien, 14. jūlijā, preses konferences laikā "Par"/"Latvijas attīstībai" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts paziņoja, ka lēmums par Pabrika izvirzīšanu bija vienbalsīgs. Tāpat Pavļuts uzsvēra, ka Pabrikam tagad paredzēts stāvēt liberālisma un demokrātijas sardzē un "jābūvē tilti pāri etniskajiem, sociālajiem un ideju lūzumiem".

Savukārt Pabriks savas uzstāšanās laikā pastāstīja, ka apvienība iestājas par liberālām un demokrātiskām vērtībām, uz kurām veidojusies visa Eiropas civilizācija, un nekāds cits modelis neļaus Latvijai pastāvēt kā brīvai un neatkarīgai valstij. Premjera amata kandidāts tāpat uzsvēra, ka Latvija vienmēr bijusi multietniska, un šodien garantē etniskajām mazākumtautībām klasiskas tiesības, kuras nodrošina liberālā demokrātija.

​Par galvenajām vērtībām Pabriks nosauca taisnīgumu un brīvību, savukārt par prioritātēm valdības darbā, pēc viņa domām, jākļūst izglītībai un veselības aprūpei.

Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
"Latvijas valdības kārtējais noziegums": Tatjana Ždanoka nav pielaista vēlēšanās

Runājot par koalīcijas izveidošanas iespējām ar citām partijām jaunajā valdībā, Pabriks paziņoja, ka apvienība kategoriski nesadarbosies nedz ar "Saskaņu", nedz ar Latvijas Krievu savienību.

Tikmēr "Vienotība", pēc kuras saraksta Pabriks tika ievēlēts Eiroparlamentā, negatīvi attiecās pret viņa kandidatūras izvirzīšanu Latvijas premjera amatam no "Par"/"Latvijas attīstībai". "Vienotība" pieprasījusi Eiropas Tautas partijai (ETP), kur strādā jaunais kandidāts, izslēgt viņu no tās dalībnieku saraksta. Taču ETP, kā apgalvo pats Pabriks, "Vienotības" prasību nolēma neizpildīt, tikai piekāpās atsevišķās lietās. Tostarp, Pabrikam aizliedza līdz vēlēšanām uzņemties atbildību frakcijas vārdā par jauniem ziņojumiem Eiroparlamentam un atņēma viņam iespējas braukt frakcijas plānotos deputātu komandējumos.

Apvienības līderi

Pabriks kļūs par apvienības "Par"/"Latvijas attīstībai" vēlētāju saraksta pirmo numuru Vidzemes vēlēšanu apgabalā. Par saraksta līderi Rīgas vēlēšanu apgabalā kļūs Daniels Pavļuts, kurš no 2011. līdz 2014. gadam ieņēma Latvijas ekonomikas ministra amatu. Kurzemē ar pirmo numuru dosies apvienības sastāvā esošās partijas "Latvijas attīstībai" līderis (un tās frakcijas vadītājs Rīgas domē) Juris Pūce.

Partijas Saskaņa kongress - Sputnik Latvija
Mamikins: "Saskaņa" "sēdina tronī" cilvēkus, kuri iznīcināja krievu skolas

Zemgales apgabalā saraksta augšgalā būs Ilze Viņķele, kura šobrīd studē ASV. Viņķele sāka savu politisko karjeru "TB"/LNNK 2001. gadā. Latgalē par saraksta lokomotīvi kļūs Mārtiņš Bondars, kurš arī sāka "TB"/LNNK sastāvā, taču 2000. gadā.

Saskaņā ar politisko partiju reitingu jūnijā, apvienībai "Par"/"Latvijas attīstībai" izdevies uzlabot savu rādītāju par 1,7 procentpunktiem. Ja Saeimas vēlēšanas notiktu jūnijā, apvienība iegūtu 4,7% vēlētāju balsu.

Latvijas Saeimas vēlēšanas notiks 2018. gada 6. oktobrī.    

Ziņu lente
0