Politika

Lielbritānija lūdz Eiropas Savienību par jauniem termiņu pagarinājumiem

© REUTERS / Reinhard KrauseФлаг Великобритании на улице Лондона
Флаг Великобритании на улице Лондона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apvienotās Karalistes valdība ierosinājusi ES pagarināt brīvās tirdzniecības režīmu līdz 2021. gada nogalei. Brisele apsolīja ierosinājumu izskatīt.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. ES valstu un Lielbritānijas brīvā tirdzniecība, iespējams, netiks pārtraukta arī pēc 2020. gada, kad noslēgsies Brexit pārejas periods. Londona iesaka preču beznodevu kustības režīma pagarināšanu uz diviem gadiem, portālam Sputnik Igaunija vēsta Aleksejs Toms.

Džordžs Soross - Sputnik Latvija
Viedoklis
Džordžs Soross: šī Eiropas Savienība ir salūzusi, es radīšu jaunu

Lielbritānijas valdība nāca klajā ar kompromisa ierosinājumu pagarināt brīvās tirdzniecības režīmu un saglabāt valsts dalību ES Muitas savienībā līdz 2021. gada decembrim, tas ir, aptuveni divus gadus pēc Brexit oficiālā datuma. Domājams, Terēzas Mejas ministru kabineta lēmums pieņemts pēc strīdiem par Ziemeļīrijas un Īrijas Republikas robežas statusu.

Savienības attiecību saraušana Lielbritānijai nozīmē arī robežkontroles un vīzu režīma atjaunošanu starp abām Īrijām, kas ļoti nepatīk īriem.

Londonas ierosinātā pagaidu muitas kārtība paredz vēl uz gadu pagarināt jau saskaņoto 21 mēnesi ilgo pārejas periodu, lai radītu jaunu tirdzniecības un robežu režīmu. Šajā laikā un līdz "Lielbritānijas un ES līguma slēgšanai" Apvienotās Karalistes un ES valstu tirdzniecība būs brīva no tarifiem, kvotām, preču izcelsmes un muitas nodevu noteikumiem.

Pārrunu dalībnieki cer noslēgt sarunas rudenī

Статуя Евро у здания Европейского парламента - Sputnik Latvija
FT: ES samazinās maksājumus Baltijai un Polijai un palielinās Dienvideiropai

Vienlaikus pēc Brexit oficiālā datuma, pēc 2019. gada marta, Lielbritānijai būs tiesības noslēgt savas tirdznieciskās vienošanās, ieskaitot brīvās tirdzniecības līgumus. Tas rada Briseles bažas, jo preces no trešajām valstīm caur Lielbritānijas teritoriju bez kontroles iekļūs arī savienības teritorijā.

2016. gada vasarā referendumā paustais Lielbritānijas valstspiederīgo negaidītais lēmums izstāties no ES sagādājis virkni grūtību ES un pašiem britiem. Puses mēģina tās risināt ilgstošās un sarežģītās pārrunās.

Jūnijā gaidāms ES samits, kurā vēlreiz tiks apspriesta kontinenta un salas attiecību sistēma pēc "šķiršanās", bet pamata pārrunas plānots noslēgt šī gada rudenī.

Ziņu lente
0