Politika

Vienošanās nav panākta: ASV noteica nodevas tērauda un alumīnija importam

© AP Photo / Eugene Hoshiko Сталелитейное производство в Китае
Сталелитейное производство в Китае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona nolēmusi ieviest nodevas tērauda un alumīnija importam, neskatoties uz daudzajiem mēģinājumiem vienoties un izvairīties no tirdzniecības kara – jaunie tarifi stājušies spēkā 1. jūnijā. Eiropā atbilde ir gatava.

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik. Ceturtdien, 31. maijā Baltais nams publicēja ASV prezidenta Donalda Trampa parakstīto paziņojumu – no 1. jūnija Vašingtona noteikusi nodevas tērauda un alumīnija importam no Eiropas, Kanādas, Meksikas, Dienvidkorejas un citām valstīm, izņemot Argentīnu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs - Sputnik Latvija
Austrijas kanclers nosaucis ASV par "nedrošu" partneri ES

Tas liecina, ka Eiropas Savienībai un ASV partneriem NAFTA nav izdevies panākt vienošanos ar ASV. Pie tam Savienotās Valstis uzskata, ka nodevu ieviešana neietekmēs attiecības ar ES.

ES novērtēja savus zaudējumus gandrīz septiņu miljardu apjomā un paziņoja, ka ASV darbības liek ķerties pie atbildes pasākumiem. Šādu viedokli pauda Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers. ASV vienpusējos tarifus viņš uzskata par nepamatotiem un Pasaules tirdzniecības organizācijas noteikumiem neatbilstošiem.

"Tagad ASV mums nav atstājusi citu izvēli, kā vien sākt strīda atrisināšanu PTO un ieviest papildu nodevas virknei importēto preču no ASV. Mēs aizstāvēsim savienības intereses saskaņā ar starptautiskajām tirdzniecības tiesībām," – Junkera teikto citēja RIA Novosti.

Pasaules tirdzniecības organizācijas ietvaros Eiropa iniciēs juridiskās procedūras sakarā ar ASV noteiktajām nodevām tērauda un alumīnija produkcijas importam, pavēstīja EK preses dienests.

Eiropa aicina strādāt vienotā frontē

Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss paziņoja, ka nepiekrīt ASV lēmumam, un aicināja Eiropu pieturēties pie vienotas pozīcijas šajā jautājumā. "Mūsu atbildi uz "Amerika ir svarīgākā" (America First) var nosaukti tikai par "Apvienoto Eiropu" (Europe united). Mēs nevaram pieņemt ASV lēmumu ieviest soda tarifus tēraudam un alumīnijam ES un noraidām tos. ES ir gatava atbilstoši reaģēt ar pretpasākumu palīdzību," – paziņoja politiķis.

Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija
Ķīna ieviesīs nodevas lielam skaitam preču no ASV

Māss norādīja, ka ASV vienpusēji pasākumi tērauda un alumīnija importa nodevu palielināšanai ES valstīm ir nelikumīgi.

VFR Ministru kabinets informēja, ka pretpasākumi jau ir sagatavoti. "ES veikusi nepieciešamo sagatavošanos, lai varētu reaģēt ar atbilstošiem pretpasākumiem," – teikts VFR Ministru kabineta preses dienesta paziņojumā.

Līdzīgu informāciju sniedza arī Austrijas kanclers Sebastians Kurcs. "ASV nodevas ir kļūdains ceļš, tās apdraud Eiropas ekonomiskās intereses. ES nevēlas tirdzniecības karu ar ASV, kā rezultātā cietīs abas puses, taču tagad ir spiesta reaģēt ar atbildes pasākumiem. Mēs tam esam sagatavojušies," – viņš rakstīja savā Twitter.

Lielbritānija vīlusies par ASV valdības lēmumu ieviest jaunas nodevas tērauda un alumīnija importam no ES un plāno turpināt darbu ar ASV un ES, lai nodrošinātu labākos apstākļus britu biznesam, teikts Apvienotās Karalistes Starptautiskās Tirdzniecības ministrijas paziņojumā.

Iepriekš vēstīts, ka šī gada 8. martā ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu par nodevu ieviešanu tērauda un alumīnija importam, liekot pamatus jaunai protekcioniskai politikai un uzsākot jaunu tirdzniecības karu ar pārējo pasauli. "Ar mērķi aizsargāt Amerikas nacionālo drošību es šodien ieviešu nodevas ārvalstu tērauda un alumīnija importam. Mums būs nodeva 25% apmērā tēraudam un 10% apmērā — alumīnijam," — teica Tramps ceremonijā Baltajā namā.

Производство фольги на заводе Русал Саянал - Sputnik Latvija
AmCham vadītājs: jaunās sankcijas ASV ekonomikai kaitē vairāk nekā Krievijai

Nodevas ieviestas visiem, izņemot Kanādu un Meksiku, kā arī valstis, kuras pārliecinās ASV, ka to produkcija "vairs neapdraud nacionālo drošību". Eiropas Savienība atbildēja, ka gatava ieviest līdzīgas sankcijas precēm no ASV. Eiropas Komisijas pārstāvji publiski piedraudēja ASV ar zaudējumiem miljardiem dolāru apmērā.

Atbildot uz šiem draudiem, Tramps informēja, ka ir gatavs paaugstināt nodevas automašīnām, kas tiek importētas ASV no ES (galvenokārt — no Vācijas), ja Eiropa nesamazinās pašreizējās importa nodevas ASV precēm.

Ziņu lente
0