Politika

Krievijas un Turcijas prezidenti atklājuši AES celtniecības darbus

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas valsts vadītājs Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas valsts vadītājs Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteica cerību, ka atomelektrostacija sekmēs ekonomikas, zinātnes un ražošanas potenciāla attīstību.

RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas valsts vadītājs Redžeps Tajips Erdogans videokonferences režīmā atklāja atomelektrostacijas "Akuju" pirmā bloka būvdarbus, vēsta RIA Novosti.

Krievijas prezidents atgādināja, ka projektā tiks realizēti "jaunākie inženiertehniskie risinājumi, ekonomiski efektīvas un drošas tehnoloģijas".

БелАЭС - Sputnik Latvija
Starptautiskie eksperti atzīmējuši BelAES būvdarbu pārskatāmību

"Tiks ievēroti augstākie drošības standarti un stingrākās ekoloģiskās prasības," — viņš piebilda.

Putins pauda cerību, ka atomelektrostacija sekmēs ekonomikas, zinātnes un ražošanas potenciāla attīstību un nodrošinās patērētājus ar tīru elektroenerģiju par zemu cenu.

No savas puses, Turcijas valsts vadītājs nosauca "Akuju" par abu valstu sadarbības simbolu un paziņoja, ka AES celtniecība "sniegs ieguldījumu Turcijas pilsoņu izglītībā".

Iepriekš kļuva zināms, ka Ankara piešķīrusi projektam stratēģiskās investīcijas statusu, kas sekmēs tā īstenošanu. Patlaban rit investoru atlase.

Starpvaldību vienošanās paredz, ka vismaz 51% akciju piederēs Krievijas uzņēmumiem, pārējos 49% akciju var saņemt ārējie investori.

Baltijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Krievijas tirdzniecības pārstāvis Polijā: Baltijas AES varētu palīdzēt Polijas ekonomikai

"Akuju" ir pirmā AES pasaulē, kas paredz modeli BOO ("build-own-operate", "cel-pārvaldi-ekspluatē"). Saskaņā ar šo formulu Krievija varēs izmantot stacijas jaudu pēc tās ekspluatācijas sākuma.

Projektā paredzēta četru energobloku celtniecība ar "3+" paaudzes UUER-1200 Krievijas reaktoru iekārtām, kas atbilst augstākajiem "postfukusimas" drošības standartiem. Katra reaktora jauda — 1200 megavati.

AES ekspluatācijas sākums plānots 2023. gadā. Tās vērtība — aptuveni 20 miljardi dolāru. Eksperti vērtē, ka AES jauda varētu sasniegt 10% no Turcijas elektroenerģijas izstrādes apjoma.

Ziņu lente
0