Politika

Eiropas Savienība grasās atsaukt savu vēstnieku no Krievijas

CC BY 3.0 / wikipedia / Council of Europe Palais de l'EuropeЗдание Совета Европы в Страсбурге
Здание Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja panāca atbalstu Eiropas Padomē – ES valstu līderi nosauca Krieviju par atbildīgu par bijušā pulkveža Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberijas pilsētā.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Zviedrijas premjers Stēfans Lēfvens paziņoja pēc ES valstu līderu pārrunām Briselē, ka samitā tika pieņemts lēmums atsaukt ES vēstnieku Krievijā.

"Mēs pieņēmām lēmumu atsaukt ES vēstnieku Krievijā," — citē viņa vārdus Eiropas Padomes preses dienests.

Портон Даун - Sputnik Latvija
Mīklainās nāves Solsberijā: kas slēpjas laboratorijā Porton Down

Krievija kategoriski noliedz apsūdzības sakarā ar saistību Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu. Krievijas vēstniecība Londonā nosūtīja Ārlietu ofisam notu ar norādi uz savstarpējas Solsberijas negadījuma izmeklēšanas nepieciešamību.

Britu puse turpina ignorēt šo pozīciju. Atsevišķas Eiropas Savienības valstis arī varētu izsūtīt Krievijas diplomātus "Skripaļa lietas" dēļ, sekojot britu varas iestāžu piemēram, vēsta aģentūra RIA Novosti ar atsauci uz saviem informācijas avotiem.

Iepriekš mediji paziņoja, ka Londonā vēlas, lai Eiropas valstis izsūtītu Krievijas diplomātus. Valsts premjerministre Terēza Meja tiecas pie tā, lai arī Eiropas Savienība apsūdzētu Maskavu saistībā ar bijušā GIP pulkveža Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu. Lai to izdarītu, saskaņā ar Bloomberg izdevuma datiem, Lielbritānija padalīsies ar slepeniem izlūkošanas datiem ar sabiedrotajiem.

Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks vakar uzrakstīja savā Twitter lapā: "Eiropas Padome piekrīt Lielbritānijas valdībai, ka visticamāk atbildība par uzbrukumu Solsberijā jāuzņemas Krievijai, un nav cita saprātīga skaidrojuma."

Eiropas Padomes preses paziņojumā tāpat teikts, ka ES valstu līderi uzskata Krieviju par visiespējamāko Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanas vaininieku.

Vakar Terēza Meja tikās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kuri, kā vēsta Lielbritānijas premjerministra ofiss, tāpat piekrita, ka aiz Solsberijas uzbrukuma varētu stāvēt tikai Krievija, un pauda Lielbritānijai savu atbalstu. ​

"Latvija kategoriski nosoda 4. martā Solsberijā, Lielbritānijā, īstenoto uzbrukumu. Piekrītu Lielbritānijas valdības vērtējumam, ka atbildīgā par uzbrukumu Solsberijā, visticamāk, ir Krievija, uzsvēru Eiropadomē. ", uzrakstīja Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis savā Twitter.

Notiesātais par valsts nodošanu bijušais GIP pulkvedis Sergejs Skripaļs, kurš ieguva patvērumu Lielbritānijā pēc izlūku apmaiņas starp Krieviju un ASV 2010.  gadā, un viņa meita 4. martā tika atrasti bezsamaņā Solsberi pilsētā. Saskaņā ar britu valdības datiem, viņus noindēja ar Krievijā ražotu nervus paralizējošu vielu "Novičok". Krievijas puse noliedz, ka būtu jebkādā veidā iesaistīta Skripaļa noindēšanas mēģinājumā.

Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs nosaucis visas Londonas apsūdzības par "štruntu". Pēc Lavrova teiktā, KF vēlas saņemt izmeklēšanas materiālus, tomēr Londona ar neskaidriem ieganstiem tos nesniedz. Turklāt, kā uzsvēra ministrs, Krievija ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju šajā lietā, ja Londona ievēros visas šādos gadījumos nepieciešamās procedūras, kas iekļautas Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijā.

Ziņu lente
0