Politika

Vācijas sociāldemokrāti veidos koalīciju ar Merkeli vadībā

© AFP 2023 / ALAIN JOCARDФедеральный канцлер Германии Ангела Меркель
Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārrunas par koalīcijas izveidi ilga kopš aizvadītā gada septembra.

RĪGA, 5. marts — Sputnik. Vācijas Sociāldemokrātiskā partija devusi piekrišanu jaunas valdības veidošanai ar Angelu Merkeli priekšgalā. Partijas iekšējās balsošanas rezultāti tika pasludināti 4. martā, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz vietējiem medijiem.

Pārrunas par koalīcijas izveidi ilga kopš aizvadītā gada septembra.

Vācijas kanclere Angela Merkele - Sputnik Latvija
Kā Angela Merkele veidos valdību pēc uzvaras vēlēšanās Vācijā

Par koalīcijas izveidi nobalsoja 66,02% SDP locekļu. Kopā tika iesniegtas 378 437 balsis. Balsstiesības saņēmuši 463 722 locekļi. Tātad balsojumā piedalījās 78,39% balsstiesīgo. 239 604 locekļi nobalsoja "par", 123 329 – "pret". Par to informēja mantzinis Ditmārs Nitans, kurš atbildēja par balsu skaitīšanu.

"SDP locekļi ar ievērojamu balsu vairākumu atbalstīja partijas valdes piedāvājumu. Tagad mums ir skaidrs – SDP piedalīsies nākamajā VFR valdībā. Tas bija grūts lēmums SDP," – paziņoja partijas priekšsēdētājs Olafs Šolcs.

Pēc viņa vārdiem, SDP nosūtīs darbam kabinetā trīs sievietes un trīs vīriešus. Šonedēļ SDP vadība izlems, kas strādās jaunajā kabinetā.

Pārrunas par koalīcijas izveidi sākās pērnā gada septembrī pēc Bundestāga vēlēšanām, un pašlaik valdības izveidošanas procesā sākusies noslēguma fāze. Šīs koalīcijas izveide atzīta par ilgāko. Kanclera vēlēšanas notiks 14. martā Bundestāgā.

Ziņu lente
0