Politika

Vēstnieks Mihails Vaņins: "Nabaga" Baltija veltīgi gaida Krievijas uzbrukumu

© Sputnik / Sergey MelkonovТщательно закамуфлированный американский танк M1 Abrams, практически потерял свой пустынный окрас
Тщательно закамуфлированный американский танк M1 Abrams, практически потерял свой пустынный окрас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānija, Baltijas valstis un Polija uzdot histērisku rusofobisku toni Eiropā, paziņoja Krievijas vēstnieks Dānijā Mihails Vaņins.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Krievija netaisās uzbrukt "nabaga" Baltijas valstīm, lai to saprastu, pietiek ar vienu stundu Krievijas militārās doktrīnas izpētei, kuras mērķis ir nodrošināt savas valsts nacionālo drošību agresijas gadījumā no citas valsts puses, paziņoja Krievijas vēstnieks Dānijā Mihails Vaņins komentārā avīzei Berlingske.

Krievijas diplomāts uzsvēra, ka Dānijas valdības un politisko partiju paziņojumi, kas, palielinot valsts aizsardzības izdevumus, atsaucās uz neeksistējošiem draudiem no Krievijas puses, līdzinās sirreālismam.

"Krieviju iztēlo kā ļaunuma sakni Eiropā, Baltijā un visā pasaulē. Taču ir absolūti acīmredzami, ka Krievija nekad nav kūdījusi agresīvus plānus attiecībā uz Eiropas galvaspilsētām un NATO dalībvalstīm," — paziņoja vēstnieks.

Dānijas parlaments janvāra beigās atbalstīja karalistes aizsardzības izdevumu palielināšanas plānu, saskaņā ar kuru militārais budžets tuvākajos sešos gados saņems papildus 12,8 miljardus kronu (2,14 miljardus dolāru). Paredzēts, ka līdz 2023. gadam Dānija tērēs aizsardzībai 1,3% no sava IKP, salīdzinot ar esošajiem 1,17%. Komentējot plānu, Dānijas valdības vadītājs Larss Loke Rasmusens paziņoja, ka "no Krievijas izrietošie draudi ir reāli, un tie palielinās".

Krievija - Sputnik Latvija
Jurkāns: Latvijai Krievija ir kaimiņš, nevis ideoloģisks bubulis

No piešķiramajiem līdzekļiem 1,4 miljardi kronu (233 miljoni dolāru) tiks novirzīti kiberdraudu apkarošanai. Par 50% tika palielināts starptautisko operāciju finansējums, kurās piedalās Dānija. Tāpat plāns paredz jaunas brigādes izveidošanu līdz pat 4 tūkstošiem karavīru, ko aprīkos ar jaunu apbruņojumu. Dānijas BS skaits tiks palielināts no 20 līdz 20,7 tūkstošiem cilvēku, ikgadējo iesaucēju skaits – no 4 līdz 4,5 tūkstošiem.

Pēc Krievijas vēstnieka sacītā, Dānijas militārā budžeta apmērs ir valsts iekšējā lieta, taču diskusija, kas pavadīja budžeta pieņemšanu, kuras laikā palielināšanas atbalstītāji runāja par Krievijas draudiem, liek Krievijai uzstāties ar komentāru. Vaņins aicināja dāņu politiķus un ekspertus veltīt stundu sava laika, lai izpētītu Krievijas militāro doktrīnu.

"Tad viņi sapratīs, ka Krievija negrasās uzbrukt "nabaga" Baltijas valstīm un NATO kopumā. Krievijas militārās doktrīnas mērķis ir tikai un vienīgi savas valsts nacionālās drošības nodrošināšana agresijas gadījumā no citas valsts puses," — paziņoja Vaņins.

Vēstnieks atzīmēja, ka vairāku gadu garumā no ASV puses skan "tikai un vienīgi provokatīvi un nepamatoti paziņojumi" par it kā neizbēgamu karu Eiropas kontinentā, kuru mērķis ir radīt nestabilitāti un neuzticēšanās atmosfēru.

"Eiropieši regulāri mirst no teroristu rokām Eiropas pilsētu ielās, taču no "ļauno krievu" rokām nav nomiris neviens dānis, un mūsu valstis nekad nav karojušas. Tad kas tad patiesībā rada draudus Dānijai un dāņiem?" — atzīmēja vēstnieks, kurš pērn Berlingske intervijā atklāti apsūdzēja Dānijas varas iestādes rusofobijā.

Vaņins atzīmēja, ka tieši Dānija, Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija uzdod histērisku rusofobisku toni Eiropā. Citas Eiropas valstis, pēc viņa sacītā, uzvedas konstruktīvāk.

Ziņu lente
0