Politika

Latvijas Saeimas komisija apstiprinājusi "Magņitska likuma" analogu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Debates par "Magņitska likuma" analogu Latvijas Saeimas Ārlietu komisijā bija vētrainas, taču dokuments tika apstiprināts.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Latvijas Saeimas Ārlietu komisija 24. janvārī apstiprināja amerikāņu "Magņitska likuma" analoga projektu. Dokuments nosaka, ka iebraukšana valsts teritorijā liegta 49 personām, valda uzskats, ka viņi ir atbildīgi par cilvēktiesību neievērošanu, vēstīts parlamenta vietnē.

Государственная Дума РФ - Sputnik Latvija
Krievijas deputāts ierosinājis ieviest sankcijas pret Nilu Ušakovu

"Šī lēmuma pieņemšana ir Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts goda lieta un katra parlamenta deputāta sirdsapziņas jautājums. Latvija, iekļaujot nevēlamo personu sarakstā cilvēkus, kas iesaistīti Sergeja Magņitska lietā, sekotu Amerikas Savienoto Valstu Kongresa, Igaunijas, Kanādas, Lietuvas, kā arī Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentu piemēram, kur jau pieņemti simboliski Sergeja Magņitska vārdā nosaukti tiesību akti, kas ļauj piemērot mērķētas sankcijas pret smagos cilvēktiesību pārkāpumos, korupcijā un citu veidu noziegumu veikšanā iesaistītām personām," – paziņoja komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Strīdi komisijā

Lēmuma pieņemšanu Saeimas komisijā pavadīja vētraina diskusija – to neatbalstīja vairāki debašu dalībnieki.

Piemēram, viens no komisijas locekļiem – Valdis Kalnozols vaicāja, ko Latvija iegūs pēc likuma apstiprināšanas.

"Nav nekādas analīzes. Pagaidām tas izskatās tā: visi pārējie pieņēmuši, tātad arī mums jāpieņem. Kāpēc? Ko no tā iegūs Latvijas pensionārs vai skolotājs?" – vaicāja Kalnozols.

Deputāts Sergejs Mirskis uzskata, ka šo jautājumu vajadzēja apspriest agrāk. Politiķis atgādināja, ka iepriekš Latvijas prezidents, atrodoties vizītē Krievijā, šo jautājumu nav apspriedis, ārlietu ministram ir iespēja iekļaut sankciju sarakstā visus, kas apdraud Latviju. Pēc viņa domām, cilāt jautājumu parlamentā nozīmē kārtējo reizi ieņemt noteiktu politisko pozīciju.

Taču, neskatoties uz domstarpībām, parlamenta komisija dokumentu apstiprināja. Tagad tas tiks iesniegts Saeimā.

Eiropas Parlaments - Sputnik Latvija
Gasparjans: Eiropas Parlaments nesamaksās Latvijai par "Magņitska sarakstu"

Debates par "Magņitska likuma" analogu Latvijā sākās pēc līdzīga dokumenta apstiprināšanas Lietuvā. 15. janvārī Lietuvas Migrācijas departaments publicēja tā saucamo Magņitska sarakstu, kurā iekļauti 49 Krievijas pilsoņi. Citu starpā sarakstā ir Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs, Krievijas Izmeklēšanas komitejas (IK) vadītājs Aleksandrs Bastrikins, IK vadītāja vietnieks Oļegs Logunovs, tiesneši: Jeļena Stašina, Aleksejs Krivoručko, Svetlana Uhnaļova un Sergejs Podoprigorovs.

ASV tā saucamais "Magņitska" akts stājās spēkā 2012. gada decembrī. Likums nosaukts Lielbritānijas fonda Hermitage Capital Management auditora vārdā. Magņitskis tika apsūdzēts par nelikumīgu nodokļu nemaksāšanas shēmu izstrādi minētā fonda vajadzībām. Izmeklēšanā viņš apsūdzēja par korupciju vairākas Krievijas amatpersonas. 2009. gada novembrī Magņitskis mira pirmstiesas izmeklēšanas izolatorā "Matrosskaja tišina".

"Magņitska likums" nosaka personiskas sankcijas pret personām, kuras atbild par cilvēktiesību ievērošanu Krievijā. Personām, pret kurām tās attiecinātas, liegta iebraukšana ASV teritorijā, viņu konti ASV bankās tiek iesaldēti.

Ziņu lente
0