Politika

EUObserver: Zviedrija gatavojas pasargāt savas vēlēšanas no Krievijas

© REUTERS / Lucas JacksonПремьер-министр Швеции Стефан Левен выступил на Генеральной Ассамблее ООН в Нью-Йорке
Премьер-министр Швеции Стефан Левен выступил на Генеральной Ассамблее ООН в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijā tiks izveidota jauna struktūra, kuras mērķis būs Zviedrijas sabiedrības "psiholoģiskā aizsardzība" no Krievijas ietekmes gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Zviedrijā tiks izveidota speciāla iestāde gaidāmo parlamenta vēlēšanu pasargāšanai no Krievijas ietekmes, raksta EUObserver.

"Palicis mazāk nekā astoņi mēneši līdz slavenākai dienai Zviedrijas demokrātijā – vēlēšanu dienai, ko iznākumu izlems tikai Zviedrijas vēlētāji," — pateica valsts premjerministrs Stēfans Levēns svētdienas drošības konferencē Stokholmā. "Savukārt tiem, kas vēlas ietekmēt vēlēšanas mūsu valstī, mēs sakām: turieties tālāk!" — piebilda viņš.

Второй тур президентских выборов во Франции - Sputnik Latvija
Eiropieši noskaidrojuši, kam pateikties par iejaukšanos vēlēšanās

Pēc Levēna sacītā, galvenie draudi nāk no Krievijas, taču "nedrīkst izslēgt, ka var būt arī citi". Tāpat viņš piebilda, ka viņam esot tieša informācija par iejaukšanās mēģinājumiem vēlēšanās.

"Mēs nenobīsimies atklāti pastāstīt par tiem, kuri uzdrīkstēsies, jo zinām par operācijām, kas notiek šobrīd," — pateica Levēns. Pēc viņa sacītā, tiks izveidota jauna struktūra, kuras mērķis būs Zviedrijas sabiedrības "psiholoģiskā aizsardzība", kā arī ārējās ietekmes "identifikācija, analīze un reakcija uz to".

Pēc viņa teiktā, šī propagandas novēršanas iestāde ir tikai daļa pasākumu 9. septembra vēlēšanu pasargāšanai, turklāt paredzēta ārējā izlūkdienesta un kiberaizsardzības dienesta finansējuma palielināšana. Levēns pastāstīja, ka šopavasar plāno sarīkot vairākas tikšanās ar Zviedrijas politisko partiju līderiem, kā arī mediju un sociālo tīklu pārstāvjiem, lai atgādinātu tiem par ārvalstu ietekmes bīstamību.

Krievija vairākkārt noraidījusi apvainojumus par mēģinājumiem ietekmēt vēlēšanu gaitu dažādās valstīs, Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosauca tos par "absolūti nepamatotiem". ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs, runājot par šo tēmu, paziņoja, ka nepastāv nekādu faktu, kas to apstiprinātu.

Ziņu lente
0