Politika

Time of Israel pieķēra deputātu Kiršteinu antisemītismā

© Foto : twitter / Aleksandrs KiršteinsДепутат Сейма Александр Кирштейнс
Депутат Сейма Александр Кирштейнс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kiršteins ir pārliecināts: krievu valoda ir starptautiskā sionisma valoda līdztekus idišam un ivritam.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins norādījis uz Latvijas izglītības pārejas pretinieku uz latviešu valodu ebrejisko izcelsmi, raksta izdevums Times of Israel.

Decembrī Latvijas valdība atbalstīja vidējās izglītības pārejas plānu uz latviešu valodu. Mazākumtautības skolās saglabāsies iespēja mācīties dzimto valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus. Pilnībā pabeigt reformu paredzēts 2021./2022. mācību gadā. Ministru Kabineta lēmums izraisīja Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju protestus.

Izglītības likuma grozījumu apspriešanas laikā Kiršteins uzskaitīja reformas pretinieku uzvārdus: Ždanoka, Giļmans, Pliners, piebilstot, ka krievu valoda līdz ar ivritu un idiša valodu pieder pie "starptautiskā sionisma valodām".

Sabiedriskais darbinieks Valērijs Engels aicināja nebrīnīties par šādu Nacionālās apvienības pārstāvja uzvedību.

"Saku kā eksperts: gan Kiršteins, gan Sļivkins ir absolūti ebreju uzvārdi. Esmu vienmēr brīnījies par to, kādi antisemīti ir ebreji, kuri slēpj savu izcelsmi. Savukārt par nacionālā radikālisma adeptiem kļuvušo komunistu jūdofobijas simbioze – tā ir pavisam parasta lieta, tādēļ te nav par ko brīnīties," – uzrakstīja Facebook Engels.

Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
Mamikins komentējis Kiršteina ierosinājumu anulēt viņa Latvijas pilsonību

Izdevums konstatē antikrieviskā noskaņojuma pieaugumu Latvijā pēdējos gados, nacionālisma popularitāti un kara noziedznieku glorifikāciju, kuri nesen normatīvajos aktos pielīdzināti Otrā pasaules kara veterāniem — Sarkanās armijas karavīriem. Rīga joprojām ir vienīgā Eiropas galvaspilsēta, kurā notiek SS veterānu parādes. SS brīvprātīgie un viņu vienības iznīcināja 70 tūkstošus ebrejus, kuri dzīvoja Latvijā līdz Holokaustam, atgādināja avīze. Saskaņā ar Eiropas Ebreju kongresa datiem, Latvijā šobrīd dzīvo apmēram 10 tūkstoši ebreju.

Kā rakstīja Sputnik Latvija, iepriekš Kiršteins piedāvāja izsūtīt no Latvijas sabiedriskos darbiniekus, kuru viedoklis atšķiras no valsts nostājas. Decembrī Nacionālās apvienības pārstāvis piedāvāja atņemt pilsonību Latvijas eirodeputātam Andrejam Mamikinam.

Ziņu lente
0