Politika

HAMAS pasludinājis trešo intifadu

© SputnikHAMAS pasludinājis trešo intifadu
HAMAS pasludinājis trešo intifadu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrā intifada sākās 2000. gadā, kad Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons un viņa sekotāji apmeklēja Tempļa kalnu.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Palestīnas kustība HAMAS pieņēmusi lēmumu sākt trešo intifadu, otrdien paziņoja kustības preses sekretārs Abdulativs Alkanu, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Šis lēmums pieņemts pēc ASV spertā soļa — Jeruzalemes atzīšanas par Izraēlas galvaspilsētu.

"Mēs pasludinājām trešās intifadas sākumu, lai protesti turpinātos un lai piespiestu ASV atcelt savu lēmumu," — paskaidroja Alkanu.

Jeruzaleme - Sputnik Latvija
Eiropai draud teroristu uzbrukumi Jeruzālemes dēļ

Pirmā Palestīnas intifada (1987.-1991.) — palestīniešu cīņa pret Izraēlas okupāciju 1967. gada Sešu dienu kara gaitā ieņemto teritoriju okupāciju. 2000. gadā sākās otrā intifada, ko izraisīja Izraēlas premjerministra Ariela Šarona un viņa sekotāju apmeklējums Tempļa kalnā.

6. decembrī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un parakstīja dokumentu, saskaņā ar kuru ASV vēstniecība tiks pārcelta no Telavivas uz šo pilsētu. Pēc Trampa paziņojuma, kas tika labvēlīgi uztverts Izraēlā un izraisīja daudzu pasaules valstu negatīvu reakciju, Jeruzalemē sākās arābu un izraēliešu sadursmes. Vēlāk palestīņu kaujinieki palaida no Gazas sektora teritorijas vairākas raķetes Izraēlas teritorijas virzienā, bet Izraēlas bruņoto spēku lidmašīnas un tanki uzbruka HAMAS posteņiem.

Ziņu lente
0