Politika

Mamikins: "Saskaņa" kautrējas runāt par saviem krievvalodīgajiem vēlētājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovЕвродепутаты Андрей Мамыкин и Татьяна Жданок
Евродепутаты Андрей Мамыкин и Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazākumtautību skolu iznīcināšana Latvijā nostādīs krievus izvēles priekšā: asimilācija, marginalizācija vai aizbraukšana, uzskata Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins.

RĪGA 10. decembris – Sputnik. Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins publicējis savā Facebook vēršanos pie "Saskaņas" partijas sanāksmes dalībniekiem, kurā lūdz deputātus pagriezties ar seju pret saviem vēlētājiem un aizsargāt viņu intereses.

Savējos nepamet!

Neatkarības dienas svētku svinīgā ceremonija - Sputnik Latvija
Mamikins: Latvijas valsts dibinātāji apgrieztos kapos otrādi

Šajās minūtēs Rūpnīcas VEF Kultūras pilī darbu sāk "Saskaņas" partijas sanāksme. Skan himna, partijas priekšsēdētājs laikam nolasa runu par iestāšanos PES. Kā vienīgais "Saskaņas" deputāts Eiroparlamentā es jau oktobra beigās uzrakstīju vēstuli "Saskaņas" partijas valdei, kurā lūdzu dot man iespēju uzstāties sanāksmē (sākotnēji bija plānots, ka sanāksme notiks 2. decembrī). Jo toreiz situācija ar mazākumtautību skolām bija vēl pavisam neskaidra, es vēlējos runāt par mūsu sociāldemokrātiskās grupas S&D darbu Eiroparlamentā.

Taču valde man joprojām nav atbildējusi uz šo vēstuli. Savukārt vēlāk es uzzināju, ka partijas vadība nolēmusi ne vien nedot man vārdu, bet pat vispār neielaist sanāksmē. Šajā sakarā publicēju šeit to, ko vēlos sacīt.

Atklāta vēstule sanāksmei

Tā kā man neļāva uzstāties "Saskaņas" partijas sanāksmē, es uzskatu par savu pienākumu vērsties pie partijas locekļiem tiešā veidā. Teikšu to svarīgāko, par ko esmu personīgi uztraukts un ko izjūt daudzi citi partijas locekļi, taču neapņemas pateikt to atklāti. 

Partija ir briesmās. Briesmās stagnācijas un principu zaudēšanas dēļ. Uz "Vienotības" piemēra mēs redzam, kā principu izskalošana pārvērtusi to par karjeristu partiju, kuri pazuduši, tiklīdz partija sāka zaudēt varu. Ja neko nemainīsim, tad ar "Saskaņu" varētu notikt tas pats. Lai tas nenotiktu, ir jāatceras, ka partijai ir efektīvi jāpārstāv savu vēlētāju intereses. Lai to panāktu, līderiem ir jāsaprot, kas ir viņu vēlētāji un ko tie no viņiem sagaida. Bez ilūzijām un pašapmāna.

Боксерские перчатки. Архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stāsts par to, kā Nils Valerjevičs saķildojās ar Ruslanu Vjačeslavoviču

Lielākā "Saskaņas" vēlētāju daļa ir Latvijas krievvalodīgie pilsoņi. Viņi atdod partijai 90% balsu vēlēšanās. Viņi balsoja par partiju, jo uzskatīja to par savu Garantu. Viņu mazākumtautības tiesību aizstāvēšanas Garantu pilsonības, valodas un izglītības jautājumos.

Pēdējā laikā rodas iespaids, ka partijas līderi sākuši kautrēties par saviem vēlētājiem. Tas novērojams, tostarp, arī pēc vājās reakcijas uz izglītības ministra iniciatīvu par krievu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Mazākumtautību skolu reformas mērķis ir mazākumtautību skolu iznīcināšana. Neizliksimies, ka mēs to nesaprotam. Taču pagaidām izskatās šādi: mūsu vēlētājiem gatavojas iespļaut sejā, savukārt partijas vadība gādīgi sola viņiem lakatiņu, lai viņi varētu noslaucīt seju. Taču vēlētāji gaida no sava Garanta nevis līdzjūtību, bet gan aizsardzību!

Ja nacionālisma vilkam kompromisa kārtā atļausim apēst tikai daļu no zaķa, tad zaķim – mazākumtautību skolām – tas nenozīmē kompromisu, bet nāvi. Pēc tik svarīga mazākumtautību institūta bojāejas, Latvijas krievi tiks nostādīti triju izvēļu priekšā: asimilēties, kļūt par margināliem vai aizbraukt.

Cilvēki nebalsos par partiju, kura ne vien netika galā ar viņu interešu aizstāvību, bet pat nevēlējās aktīvi pretoties uzbrukumam pret viņiem svarīgām vērtībām.

Godājamie vienpartieši!

Rīcībspējīgas domājošas krievu kopienas saglabāšana un attīstība ir visas Latvijas interesēs. Ir jāpaliek par dzīvu cilvēku partiju, nevis jāpārvēršas par namu pārvaldnieku partiju. Nedrīkst kautrēties par saviem vēlētājiem. Un ir jāatceras galvenais: savējos nelaimē pamest nedrīkst.

Andrejs Mamikins

P.S. Ja tuvākajos mēnešos pret mani tiks uzsākta dezinformācijas kampaņa, nebrīnieties. Kad strādāju par žurnālistu: man draudēja, par mani rakstīja denunciācijas, mēģināja iebiedēt ar tiesu procesiem, taču es izdzīvoju. Pārdzīvošu arī tagad. Un tomēr labs padoms: centieni ir jānovirza uz problēmu risināšanu, nevis uz to, lai cīnītos ar tiem, kas uz tām norāda.

Ziņu lente
0