Politika

Euobserver: Krišjāņa Kariņa klusā ietekme

© Foto : karins.lvКришьянис Кариньш
Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maz atpazīstamības, taču liela ietekme piemīt visnegaidītākajām personām EP deputātu vidū, kā tika noskaidrots, latviešu politiķiem ir nebūt ne pēdējā loma Briselē.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Deputāti no Vācijas un Itālijas paliek visietekmīgākie Eiroparlamentā, savukārt britu parlamentārieši zaudē savu nozīmi, raksta Euobserver.

EP deputāte Jana Toma. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
EP deputāte: NATO sašķeļ Eiropas Savienību

Portāls VoteWatch Europe atjaunoja savu ietekmīgāko eiroparlamentāriešu reitingu un atklāja, ka maz zināmiem deputātiem var būt liela vara. "70 ietekmīgāko eirodeputātu sarakstā ir daudz vārdu, ko jūs iepriekš neesat dzirdējuši," — teica portāla pārstāve Dora Frantešku.

Viņu vidū ir spāņu sociāliste Inese Ajala Sendere, reitingā viņa atrodas septītajā vietā. Tāpat maz zināmo, taču ietekmīgo sarakstā izrādījušies Rišards Čarneckis (Polija), Krišjānis Kariņš (Latvija) un Iskra Mihailova (Bulgārija).

"Viņi ir maz zināmi, viņi ir maz redzami, taču viņi ir ietekmīgi," — atzīmēja Frantešku. Atzīmēsim, ka Kariņa ietekme ir saistīta ar viņa augsto posteņi rūpniecības, pētījumu un enerģētikas komitejā. Pateicoties tam, Latvija ir valstu pirmajā trijniekā, kuras nosaka ES enerģētikas politiku, līdzās ar Somiju un Dāniju.

Tomēr, saraksta augšgalā izrādījušies politiskie svarcēlāji: pirmā vieta tikusi Eiroparlamenta prezidentam Antonio Tajani.

Города мира. Страсбург - Sputnik Latvija
Kurš vada Eiropas Parlamentu

Otro vietu sadalījuši savā starpā sociālistu līderis Džanni Pitella (Itālija) un labējo centristu līderis Manfreds Vebers (Vācija),savukārt trešajā vietā izrādījies liberāļu līderis Gijs Verhovstadts.

Eiropas Tautas partijas frakcija, kuru vada Vebers, ir mazāka par Sociāldemokrātu frakciju, taču tie kompensē starpību ar lielu balsu skaitu plenārsēdēs.

Neskatoties uz to, ka Martins Šulcs vairs nevada Eiroparlamentu, Vācija turpina dominēt, pateicoties lielai pārstāvniecībai Eiropas Tautas partijas un Sociāldemokrātu frakcijās. Tas nozīmē, ka viņi ir spējīgi cīnīties par galvenajām pozīcijām, vai kļūt par ziņotājiem jautājumos, ko piedāvā Eiropas Komisija. Eiroparlamentārieši no Vācijas vada piecas parlamenta komitejas.

Itāļi arī spējuši iegūt vairāk ietekmes, nekā francūži – viņiem ir vislielākā pārstāvniecība Sociāldemokrātu frakcijā, un tāpat viņi ietekmē mazākas grupas. Piemēram, populistiskā "Piecu zvaigžņu kustība" ietilpst frakcijā "Eiropa par brīvību un demokrātiju", kas ļauj tai veidot koalīcijas ar citām grupām un iegūt galvenās pozīcijas. Tāpat šogad "Piecu zvaigžņu kustība" gandrīz iekļuva liberāļu frakcijā.

Здание Европарламента в Страсбурге - Sputnik Latvija
Politika
Eirozona vairs nefunkcionē, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts

Te arī ir manāma itāļu atšķirība no francūžiem, kuru vairākums pārstāv marginālo partiju "Tautas fronte". Neliels franču eiroparlamentāriešu skaits citās, lielākās grupās "padara tos par vājiem", saka Frantešku.

Kaut arī britu parlamentārieši zaudējuši daļu ietekmes neizbēgamās Lielbritānijas izstāšanās no ES dēļ, pastāv arī izņēmumi. Viens no tiem ir Klods Moraess, britu sociālists, kurš vada pilsoņu brīvību komiteju. Visietekmīgāko reitingā viņš ieņem sesto vietu.

"Tas, ka viņš līdz šim ir aizvien saglabājis savu ietekmi ir fantastisks panākums, taču viņš ir izņēmums," — atzīmēja Frantešku. Visietekmīgāko deputātu saraksta trijniekā no Latvijas, izņemot Kariņu, nonākuši arī Roberts Zīle ("Eiropas konservatori un reformisti") un Sandra Kalniete ("Eiropas Tautas partija").

Ziņu lente
0