Politika

Eksperts: Eiropas Savienība necietīs vienpartijas sistēmu Latvijā

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKI Молодежь с флажками Латвии и ЕС
Молодежь с флажками Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija riskē nokļūt Polijas un Ungārijas situācijā, ja pēc vēlēšanām tās valdību veidos viena partija un valsts zaudēs vienīgo Eiropas vērtību adeptu.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Eiropas Savienības konflikts ar Poliju un Ungāriju izcēlies tādēļ, ka valdību šajās valstīs veido viena partija, Latvijas radio 4 pārraidē "Dienu pēc dienas" pastāstīja Eiropas Parlamenta frakcijas "Eiropas brīvā alianse" jurists Aleksejs Dimitrovs.

Bēgļi Eiropā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polija gatava uzņemt bēgļus no Eiropas, taču ne no Tuvajiem Austrumiem

Jurists uzskata, ka Polija un Ungārija izraisījušas ES dusmas par to, ka nodevušas Eiropas vērtības – demokrātiju, likuma varu un cieņu pret cilvēka fundamentālajām vērtībām.

Dimitrovs paskaidroja, ka Polijā un Ungārijā pie varas nākusi viena valdošā partija, kas uzsākusi valdībai ērtas reformas. Tas neatbilst ES viedoklim par to, kā jāizskatās demokrātijai.

Pēc viņa domām, Austrumeiropas valstis, kas iestājās ES, jo "cienīja naudu no eirofondiem", pēc katra ES soļa, kas tām sagādā grūtības, uzskata par iespējamu paust savu suverenitāti.

"Eiropas Savienība nebija gatava situācijai, kurā demokrātisku vēlēšanu rezultātā lielākā daļa nobalsos par parlamentu, kas Eiropas vērtības vērtēs citādi," – uzsvēra jurists.

Dimitrovs norādīja, ka arī Latvijā iespējamas tamlīdzīgas nesaskaņas ar ES. Viņš paskaidroja, ka patlaban to, ka valsts paliks "Eiropas meinstrīmā", Latvijas valdībā garantē "Vienotība". Taču nav saprotams, kas stāsies tās vietā pēc gaidāmajām vēlēšanām, jo Zaļo un zemnieku savienības koalīcija nav sajūsmā par ES, turklāt dažu deputātu viedoklis bēgļu jautājumā, seksuālo un etnisko minoritāšu jomā nebūt nesakrīt ar klasiskajām Eiropas vērtībām.

Saeimas vēlēšanas Latvijā notiks 2018. gadā.

Ziņu lente
0