Politika

"Normandijas četrinieks" uzstāj uz apšaudes pārtraukšanas Donbasā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Луганской области
Ситуация в Луганской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Normandijas formāta" valstu līderu pārrunas notika Minskas vienošanās "nopietnu traucējumu" apstākļos un situācijai saasinoties konflikta zonā, atzīmēja Kremlī.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. "Normandijas formāta" valstu līderu telefonsaruna notika vakar vēlu vakarā, puses aicināja nekavējoties pārtraukt apšaudi Donbasā un turpināt mierizlīgumu, RIA Novosti citē kopēju Vācijas kancleres Angelas Merkeles un Francijas prezidenta Emanuela Makrona paziņojumu.

"Apšaudes pārtraukšanas režīma pārkāpumi ir nekavējoties jāpārtrauc. Valstu un valdību līderi pieprasīja izpildīt trīspusējās kontakta grupas 2017. gada 21. jūlijā saskaņoto uguns pārtraukšanas režīmu," — teikts kancleres iestādes publicētā paziņojumā.

Pārrunu dalībnieki tāpat aicinājuši "ievērot nepieciešamos pasākumus, lai nenodarītu kaitējumu civilajai infrastruktūrai un svarīgiem objektiem, tādējādi novēršot humanitāro katastrofu Donbasā", — teikts ziņojumā.

Nopietna cīņa

Пресс-конференция Юлии Тимошенко во Львове - Sputnik Latvija
Timošenko paziņoja, ka Porošenko gūst peļņu no konflikta Donbasā
Kā atzīmēja Kremlī, Krievijas prezidenta Vladimira Putina, Merkeles, Makrona un Ukrainas prezidenta Petro Porošenko saruna notika Minskas vienošanās "nopietnu traucējumu" apstākļos un situācijai saasinoties konflikta zonā, atzīmēja Kremlī. 

Pēc preses dienesta ziņojumiem, Krievijas prezidents detalizēti izskaidroja Maskavas pozīciju galvenajos pārrunu punktos un pārliecināja puses, ka Krievija ir ieinteresēta pēc iespējas ātrākā situācijas noregulēšanā Donbasā.

Sarunas laikā valstu vadītājiem tika sniegta EDSO speciālās monitoringa grupas vadītāja Ertugrula Apakana un viņa vietnieka Aleksandra Huga atskaite par esošo lietu stāvokli uz konflikta pušu robežas un apšaudes pārtraukšanas režīma pārkāpumiem.

Izmēģinājuma drošības zonas

Berlīne un Parīze sniegušas Donbasa rajonu sarakstu prioritārai smagā bruņojuma un pušu nošķiršanai. Tiek uzsvērts, ka "smagā bruņojuma un pušu nošķiršanai ir jākļūst par prioritāti".

Подписание документов - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Minskas vienošanās ir dzīvas, Maskava cer uz to realizāciju

Tāpat līderi norīkoja trīspusējai kontakta grupai "noteikt un apzīmēt šīs zonas nākamās sēdes ietvaros 2. augustā". Turklāt runa bija par pušu nošķiršanu trīs "izmēģinājuma zonās", lēmumu par kurām grupa pieņēma pērnā gada septembrī.

"Normandijas četrinieka" vadītāji aicināja atsaukt karaspēkus un munīciju no pozīcijām staņicā Luganskaja EDSO novērošanas misijas uzraudzībā un kontrolē.

Paziņojumā atzīmēts, ka EDSO novērotājiem ir jāsniedz droša piekļuve visiem Donbasa rajoniem. Tāpat līderi apņēmās atbalstīt savstarpējus pušu soļus Donbasā ekonomisko attiecību atjaunošanai.

Kārtējā "Normandijas četrinieka" līderu padomnieku tikšanās notiks augustā, valstu vadītāji apņēmās turpināt kontaktus augstākajā līmenī.

Ziņu lente
0