Politika

Makrons pastāstīja par cieņu pret Krieviju un nākamo tikšanos ar Putinu

© REUTERS/Francois Mori/PoolПрезидент Франции Эммануэль Макрон слушает главу Конституционного Совета Лоран Фабиус во время своей инаугурации в Елисейском дворце в Париже
Президент Франции Эммануэль Макрон слушает главу Конституционного Совета Лоран Фабиус во время своей инаугурации в Елисейском дворце в Париже - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Abu valstu vadītāji vienojās par tikšanos telefona sarunā 18. maijā. Plānots, ka Makrons tiksies ar Krievijas līderi Lielajā Trianona pilī Versaļā.

RĪGA, 29. maijs —Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons intervijas laikā pastāstīja laikrakstam Le Journal du Dimanche par to, kāda ir viņa attieksme pret Krieviju, tās prezidentu Vladimiru Putinu, kā arī pauda domas par ASV vadītāju Donaldu Trampu, vēsta RIA Novosti.

Франсуа Олланд приветствует новоизбранного президента Эммануэля Макрона - Sputnik Latvija
Politika
Bijušais Francijas premjers nosauca Makronu un Olandu par "neģēļiem"

"Es cienu Krieviju un ielūdzu Vladimiru Putinu apmeklēt Franciju valstu diplomātisko attiecību 300. gadadienas ietvaros," — norāda Makrons.

Pēc Francijas līdera teiktā, viņš iestājas par "prasīgu dialogu" ar savu Krievijas kolēģi, kura laikā tiks skartas visas aktuālākās tēmas. Francijas vadītājs pauda cerību, ka viņam izdosies nodibināt "draudzīgas attiecības" ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

"Donalds Tramps, ar kuru tikos, bija gatavs uzklausīt un saprast. Viņš ir atklātāks nekā viņu uzskata, viņam patīk tiešs kontakts, un viņš ir spējīgs mainīt nostāju," — teica Makrons.

Francijas prezidents arī pastāstīja spēcīgo Trampa rokasspiedienu ar Trampu, kas notika G7 samitā Itālijā. Pēc Makrona teiktā, "tā nebija nejaušība, tas bija patiesības mirklis". Viņš uzsvēra, ka stiprs rokasspiediens liecina, ka abi līderi "negrasās piekāpties pat simboliski".

"Donalds Tramps, Turcijas prezidents vai Krievijas prezidents ņem vērā spēka loģiku, un tas mani neuztrauc. Es neticu publisko apvainojumu diplomātijai. Pie tam es nepiekāpos divpusējā dialogā – tikai tā var piespiest cienīt sevi," – uzskata valsts vadītājs.

Tikšanās Versaļā

Ar šiem paziņojumiem Makrons nāca klajā pirms tikšanās ar Vladimiru Putinu Parīzē, kas notiks 29. maijā. Abu valstu vadītāji vienojās par tikšanos telefona sarunā 18. maijā. Plānots, ka Makrons tiksies ar Krievijas līderi Lielajā Trianona pilī Versaļā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons - Sputnik Latvija
Franču ģenerālis: Makrons iestājas par dialogu ar Maskavu

Pirmdien, 22. maijā, Krievijas prezidenta preses dienests oficiāli apstiprināja, ka viņš saņēmis ielūgumu apmeklēt Francijas galvaspilsētu.

Diplomātisko attiecību 300. gadadiena

Tikšanās datums Elizejas pilī nav izraudzīts nejauši. Francijas prezidenta administrācijas oficiālajā paziņojumā norādīts, ka Putina vizītes laikā valstu vadītāji piedalīsies mākslas izstādes atklāšanā karaliskajā pilī "Pēteris Lielais. Cars Francijā. 1717.", kas sagatavota sadarbībā ar Ermitāžu (Sanktpēterburga).

"Šī izstāde… iezīmēs Francijas un Krievijas diplomātisko attiecību 300. jubileju," — informēja Elizejas pilī.

Putins apmeklēs arī Krievijas garīgo un kultūras centru Parīzē.

"Prasīgu" sarunu tēmas

Putins un Makrons plāno apspriest arī starptautiskās darba kārtības aktuālākos jautājumus. Par to paziņojis Francijas prezidents, uzstājoties preses konferencē, kas bija veltīta G7 valstu vadītāju samitam. Pēc viņa teiktā, ir nepieciešams "prasīgs dialogs" ar Maskavu Ukrainas jautājumā, kā arī sadarbība Sīrijas krīzes ilgtermiņa risinājumam.

"Man būs prasīgs dialogs ar Krieviju. Bet tas būs dialogs," — viņš teica. Francijas līderis uzsvēra, ka sankciju atcelšana būs atkarīga no Minskas vienošanos izpildes.

"Tajā pašā laikā ir jārunā ar Krieviju. Pastāv liels skaits starptautisku problēmu, ko nevar atrisināt bez prasīgas apmaiņas ar Krieviju. Jo īpaši tas ir Sīrijas jautājums," — uzsvēra Makrons.

Iepazīšanās un "sāpīgie punkti"

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs komentēja gaidāmo tikšanos Versaļā, norādot, ka abu valstu līderi centīsies iepazīties un apmainīties viedokļiem par "sāpīgiem aspektiem" — reģionālajiem konfliktiem.

Francijas prezidents Emanuels Makrons - Sputnik Latvija
Bijušais UKIP līderis pastāstīja par Makrona politikas perspektīvām

"Ziniet, tā ir acīmredzama, šī dienas kārtība. Pirmkārt, diviem prezidentiem vajadzētu iepazīties: šis būs viņu pirmā tikšanās. Tas ir pirmais. Otrs —Krievijai un Francijai ir ļoti plaša divpusējo attiecību darba kārtība: tie ir gan tirdzniecības un ekonomikas sadarbības projekti, gan kultūras mijiedarbība, un tā tālāk un tamlīdzīgi," — sacīja Peskovs. 

Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs savukārt norāda, ka pēc terorakta Mančestrā, kura laikā bojā gājuši 20 cilvēki, nepieciešams uzturēt dialogu par sadarbību cīņā ar terorismu.

"Terorakts Mančestrā vēlreiz norādīja, ka nepieciešamas ir kopīgas pūles. Tieši šajā kontekstā mēs sarunāsimies ar Makronu Versaļā," — uzsvēra viņš.

Priekšvēlēšanu retorika

Emanuels Makrons uzvarēja Francijas prezidenta vēlēšanās, ievērojami apsteidzot savu konkurenti no "Nacionālās frontes" — Marinu Lepēnu – vēlēšanu otrajā kārtā. "Uz priekšu!" kustības līderis priekšvēlēšanu sacīkstes laikā ieņēma stingrāku pozīciju attiecībā uz mijiedarbību ar Krieviju, salīdzinot ar viņa galvenajiem pretiniekiem. Piemēram, Makrons atbalstīja ideju paplašināt sankcijas, ja netiks panākts progress Minskas protokolu izpildē. Debatēs laikā viņš paziņojis par gatavību apspriest ar Maskavu situāciju Ukrainā un Sīrijā, taču apliecināja, ka "nepadosies Putina kunga diktātam". Makrons uzsvēra, ka Maskavai un Parīzei ir "dažādas prioritātes un vērtības".

Ziņu lente
0