Politika

Merkeles partija uzvarēja parlamenta vēlēšanās Vācijas rietumos

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasФедеральный канцлер Германии Ангела Меркель на всемирной конференции ООН по климату
Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель на всемирной конференции ООН по климату - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kristīgi Demokrātiskā savienība VFR kancleres Angelas Merkeles vadībā ieņem līderpozīcijas reģionā, kur tradicionāli priekšroka tiek dota Vācijas Sociāldemokrātiskās partijai.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Kristīgi Demokrātiskā savienība (KDS) Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadībā uzvar reģionālajās vēlēšanās federālajā zemē Ziemeļreinā-Vestfālenē.

Pēc RIA Novosti aktuālākajiem datiem, KDS iegūst 34,3% balsu, otrajā vietā ierindojās Vācijas Sociāldemokrātiskā partija (VSDP) ar 30,6% balsu. Tai seko brīvie demokrāti (12,2%), "Zaļie" (6%), "Kreisie" (5%), kā arī eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" ar 7,7%.

Gerhards Šrēders. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šrēdera kungs, kāds būs 2017. gads?

"Šodien ir laba diena Ziemeļreinai-Vestfālenei. Mums bija divi mērķi: izbeigt "sarkanzaļās koalīcijas" valdīšanu un kļūt par stiprāko politisko spēku. Abi mērķi ir panākti, paldies visiem," — paziņoja Armins Lašets, reģionāla KDS saraksta līderis. Pēc vēlēšanu komisijas datiem, vēlēšanās piedalījās 65,5% vēlētāju, jeb 13,1 miljons cilvēku. Tas ir gandrīz par 6% vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2012.gadā. Vēlēšanas Ziemeļreinā-Vestfālenē norisinājās četrus mēnešus pirms Bundestāga vēlēšanām.

Bundestāga vēlēšanu repetīcija

Sociāldemokrātu izgāšanās teritorijā, kur viņi ieņēma līderpozīciju 50 gadu laikā, bija negaidīta. Šis zaudējums kļuva par trešo valsts reģionālajās vēlēšanās kopš šī gada sākuma. Turklāt, tieši Sociāldemokrāti pozicionēja Ziemeļreinas-Vestfālenes vēlēšanas kā Bundestāga vēlēšanu repetīciju.

VSDP priekšsēdētājs un bijušais Eiroparlamenta vadītājs Martins Šulcs šo zaudējumu vēlēšanās nosauca par smagu dienu partijai.

"Šī ir smaga diena VSDP, smaga diena personīgi man: esmu dzimis federatīvajā zemē, kur mēs esam zaudējuši," — paziņoja Šulcs.

Pēc vēlēšanu rezultātiem Ziemeļreinas-Vestfālenes premjerministre Hanelore Krafta, kura ir partijas reģionālā saraksta augšgalā, nevarēs palikt savā amatā.

Bundestāga vēlēšanas Vācija norisināsies 24.septembrī. Saskaņā ar balsošanas rezultātiem tiks izveidota valdība un pasludināts kanclers – Vācijas valdības vadītājs.

Ziņu lente
0