Politika

Latvijā varētu mainīties prezidenta vēlēšanu kārtība

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Raimonds Vējonis
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc iniciatīvas par prezidenta impīčmenta procedūras ieviešanu, Saeimas darba grupa iesniegusi ierosinājumu izdarīt grozījumus prezidenta vēlēšanu procedūrā.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Parlamenta darba grupa ierosinājusi mainīt prezidenta vēlēšanu kārtību Latvijā, ziņo baltnews.lv.

Deputāti iesaka divus alternatīvus variantus — prezidentu ievēlētu visas tautas balsojumā vai elektoru kolēģijas balsojumā.

Visas tautas balsojuma apstākļos ierosināts mainīt prezidentūras termiņu — palielināt to par vienu gadu, tas ir, piecus gadus pašreizējo četru vietā.

Ja Saima izvēlēsies otro variantu, elektoru kolēģijā varētu iekļaut 200 locekļus, kuru starpā 100 — Saeimas deputāti un 100 — pašvaldību deleģēti deputāti. Šajā gadījumā prezidenta kandidātam būs jāsavāc vismaz divas trešdaļas balsu, lai būtu iespējams viņu uzskatīt par ievēlētu.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Prezidents nosūtījis atkārtotai izskatīšanai grozījumus likumā par zemes privatizāciju

Darba grupas ierosinājums nodots izskatīšanai Saeimas Juridiskajā komisijā.

Patlaban Latvijas Sarversme nosaka, ka valsts prezidentu ievēl Saeima uz četriem gadiem. Viena un tā pati persona nevar vadīt valsti vairāk kā astoņus gadus no vietas.

Prezidents tiek ievēlēts slēgtā balsojumā, un viņam jāsavāc vismaz 51 deputāta balss. Ja neviens kandidāts nesaņem nepieciešamo blalsu skaitu, tiks pasludināta otrā kārta. Balsojuma kārtu skaits nav ierobežots, tās turpināsies, līdz viens no kandidātiem saņems nepieciešamo balsu skaitu.

Pēdējo reizi vēlēšanas Latvijā notika 2015. gadā, un tajās uzvarēja Raimonds Vējonis. Kopumā notika piecas balsojuma kārtas.

Ziņu lente
0