Politika

Francija 10 dienas pirms finiša: Makrons favorītos, Lepēna arī nav autsaideros

© REUTERS / Pascal RossignolВыборы президента Франции 23 апреля 2017 года
Выборы президента Франции 23 апреля 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas politiskās aprindas ir apmulsumā: kāds aicina balsot par Makronu, kāds pret Lepēnu, kāds vispār izlemj klusēt.

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik. Sabiedriskā viedokļa aptauja pirms Francijas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, pārliecinoši paredz valsts bijušā ekonomikas ministra Emanuela Makrona uzvaru. Taču daži eksperti šaubās, ka gala rezultātu jau var paredzēt: Marinas Lepēnas reitings demonstrē augošu tendenci, bet vēlētāji apsver variantu neaizpildīt vēlēšanu zīmi.

Marina Lepēna, Francijas prezidenta kandidāte - Sputnik Latvija
Politika
Marina Lepēna intervijā stāsta par nākotnes plāniem

Daudzu socioloģisko institūtu Francijā veiktie pētījumi izrādījās daudz precīzāki nekā līdzīgie Amerikas prezidenta vēlēšanu laikā. Pagājušajā svētdienā balsošanas rezultāti nepārsteidza nevienu: pēc pirmās kārtas Makronam bija 24,01% balsu, "Nacionālās frontes" līderei Lepēnai bija 21,3%.

Franču politologi centās paskaidrot RIA Novosti, kas notiek cīņā par prezidenta krēslu, un kādas perspektīvas sagaida katru no kandidātiem.

Pret Lepēnu, tomēr ne par Makronu

Aicinājums atdot balsi par bijušo ministru patiesībā nenozīmē balsot pret Nacionālās frontes līderi. Pēdējā gadījumā vēlētājiem paliek izvēle balsot ar tukšām vēlēšanu zīmēm vai vispār nepiedalīties balsošanā.

Pēc Politisko pētījumu institūta Sciences Po ekspertes Marietes Sino (Mariette Sineau) viedokļa, "balsis, kuras atbalsta gan Fijonu, gan Amonu, gan citus kandidātus, sadalīsies starp diviem kandidātiem otrajā kārtā". Taču Lepēna diez vai dabūs daudz šādu balsu, viņa uzskata.

"Parlamenta labējie nav saņēmuši tiešu norādi balsot par Makronu, viņus aicināja nebalsot par Lepēnu, tāpēc paliek sava veida izvēle starp balsošanu par Makronu, neierašanos vēlēšanās vai balsošanu ar tukšu vēlēšanu zīmi. Tāpēc elektorāta daļa — gan labējie parlamentārieši, gan kreisie parlamentārieši, gan Melanšona atbalstītāji nobalsos par Lepēnu," — teica eksperte.

Līdz ar to, lai Lepēnai būtu vismaz neliela iespēja uzvarēt, ir jānotiek "kaut kam patiešām negaidītam", uzsvēra aģentūras sarunu biedrene. "Vai aptaujas var kļūdīties? Godīgi sakot, es nedomāju. Bija ļoti viegli paredzēt pirmās kārtas rezultātu. Vērtējumi, kurus tās sniedz pašreiz, liecina par ļoti lielu Emanuela Makrona pārspēku," — uzsvēra politoloģe.

Taču Sino uzdod sev jautājumu, vai Makrons varēs saņemt tādu balsu procentu, kurš ļaus viņam kļūt par leģitīmu prezidentu un savākt parlamenta vairākumu.

Ziņu lente
0