Politika

ASV pastāvīgā pārstāve ANO stāsta par "Krievijas draudiem" un neuzticēšanos Maskavai

© REUTERS / Stephanie KeithПостоянный представитель США при ООН Никки Хейли
Постоянный представитель США при ООН Никки Хейли - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija paziņojusi, ka Vašingtonai nevajadzētu par zemu novērtēt "Krievijas draudus". Pēc viņas domām, uzticēties Maskavai nevar.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija savā pirmajā intervijā jaunajā postenī paziņojusi, ka Vašingtonai nevajadzētu par zemu novērtēt draudus, ko radot Krievija, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz NBC News.

"Attieksmei jābūt nopietnai. Mēs nevaram uzticēties Krievijai. Mēs nekad nedrīkstam uzticēties Krievijai," – uzsvēra Heilija intervijā telekanālam.

Pie tam viņa izteicās daudz skarbāk nekā ASV prezidents Donalds Tramps, kurš jau vairākkārt paudis viedokli par to, ka ASV un Krievijas attiecības varētu uzlaboties.

Глава МИД РФ Сергей Лавров в салоне самолета - Sputnik Latvija
Lavrovs pārmet ASV agresīvu rusofobiju

Intervijā telekanālam Nikija Heilija pauda arī atbalstu Donalda Trampa parakstītajam rīkojumam par migrācijas ierobežojumiem, kas liedz vairāku islāma valstu pilsoņiem iebraukšanu ASV. Heilija atzīmēja, ka prezidenta rīkojums nav vērsts pret musulmaņiem.

"Šis rīkojums nav vērsts pret musulmaņiem. Es pati nekad neatbalstītu tādu aizliegumu (musulmaņu iebraukšanai ASV – red.). Nedomāju, ka mums vajadzētu jebkad aizliegt iebraukšanu valstī cilvēkiem vien viņu reliģiskās pārliecības dēļ. Tas nav amerikāņu stilā. Tas nav labi," – uzsvēra Heilija.

Savā pirmajā uzrunā ASV Drošības Padomē – sēdē, kas bija veltīta situācijai Ukrainas austrumos, – Nikija Heilija paziņoja, ka ar Krimu saistītās ASV sankcijas saglabāsies, "līdz Krievija neatdos Ukrainai kontroli pār pussalu". Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins viņai atbildēja ar citātu no ASV Konstitūcijas.

"Šajā sakarā jāatsauc atmiņā, ka Savienoto Valstu Konstitūcijā skan lieliski vēsturiski vārdi: "Mēs – tauta!" – norādīja Čurkins atbildes uzrunā. "Krimas tauta nepārprotami pauda savu gribu referendumā," – atgādināja diplomāts.

Bijušo Dienvidkarolīnas gubernatori ASV pastāvīgā pārstāvja ANO amatā valsts Senāts iecēla 25. janvārī. Nikija Heilija ir 45 gadus veca, nākusi no imigrantu ģimenes, kas ASV ieceļojusi no Indijas. Šajā amatā viņa nomainīja Samantu Paueri, kas plaši pazīstama ar savu skarbo attieksmi pret Krieviju.

Vitālijs Čurkins un Samanta Pauere ANO Drošības Padomē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Samanta Pauere pastāstījusi par attiecībām ar "labo draugu" Čurkinu

Kad Nikija Heilija piekrita ieņemt ASV pastāvīgā pārstāvja ANO amatu, debatēs Senātā viņa paziņoja, ka jaunā administrācija pēc pilnvaru pārņemšanas ir apņēmusies sastādīt politisko plānu attiecībām ar Krieviju, tostarp arī jautājumā par sankciju atcelšanu vai pagarināšanu. Pie tam viņa uzsvēra, ka attiecības ar Maskavu jāveido īpaši piesardzīgi.

Nikija Heilija atbalsta ASV iepriekšējās administrācijas viedokli Ukrainas un Krimas pussalas jautājumos. Viņa neatbalstīja arī Krievijas darbības Alepo pilsētā Sīrijā. Pie tam viņa uzsvēra, ka ASV un Krievijai kopīgiem spēkiem jācīnās pret starptautisko terorismu.

Ziņu lente
0