Politika

Mediji noskaidrojuši, kad ES ieviesīs bezvīzu režīmu ar Ukrainu

© Sputnik / Pavel PalamarchukДорожный знак, обозначающий территорию Украинского государства, у международного пункта пропуска через украинско-польскую границу
Дорожный знак, обозначающий территорию Украинского государства, у международного пункта пропуска через украинско-польскую границу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas mediji, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem Eiropas Komisijā un ES Padomē apgalvo, ka bezvīzu režīms Ukrainai ar ES tiks apstiprināts šī gada pavasarī.

RĪGA, 3. februāris — Sputnik. Ukraina varētu vienoties par bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību pavasara nogalē, vēsta izdevums "Evropeiskaja pravda".

ES un Ukrainas dialogs par vīzu režīma liberalizāciju sākās 2008. gadā, savukārt 2010. gada novembrī ES piedāvāja Ukrainai darbības plānu bezvīzu režīma ieviešanai. 2015. gada decembrī Eiropas Komisija apstiprināja, ka Kijeva ir izpildījusi visus nosacījumus. Ukrainas asociācijas līgumu ar ES ir ratificējuši visu Eiropas Savienības dalībvalstu parlamenti, izņemot Nīderlandi. Līgums stāsies spēkā, kad to ratificēs visas ES valstis.

"Informācijas avoti Eiropas Komisijā un ES Padomē apgalvo, ka bezvīzu režīms Ukrainai tiks apstiprināts pavasara nogalē un sāks darboties vasarā. Visbiežāk skan pieņēmums, ka jau jūlijā ukraiņi varēs braukt uz ES bez vīzām. Iespējams, pat no 1. jūlija," – skaidrots rakstā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Porošenko cer, ka jau oktobrī Ukrainai būs bezvīzu režīms ar ES

Izdevuma rīcībā esošā informācija liecina, ka šim nolūkam nepieciešams apstiprināt "apturēšanas mehānismu". Pašlaik tas tiek tulkots, pēc tam tulkotais dokuments vēlreiz tiks iesniegts saskaņošanai Eiropas Parlamentā, pēc tam to divas reizes jāizskata ES dalībvalstīm – vēstnieku un ministru līmenī.

"Politisku šķēršļu šeit nebūs, jo faktiski lēmums ir pieņemts, tas tikai jānoformē juridiski. Insaideri Briselē vērtē, ka kopumā procedūra ilgs aptuveni mēnesi – līdz februāra beigām. No savas puses varam piebilst, ka tas varētu aizņemt mazliet vairāk laika," – teikts ziņojumā.

Izdevums norāda: iespējams rēķināties ar to, ka dialogs Ukrainas jautājumā sāksies martā, aprīlī – dokumenta tulkošana un izskatīšana Eiropas Parlamentā, maijā – apstiprināšana ES Padomē.

Ziņu lente
0