Politika

Jūnijā tiks pagarinātas pret Krieviju vērstās sankcijas

© REUTERS / Eric VidalEiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers. Foto no arhīva
Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš lēmumu pagarināt sankcijas pret Maskavu pauduši daudzi Eiropas ierēdņi, tomēr Eiropas Savienībā daudzi atbalsta arī ierobežojošo pasākumu atcelšanu, piemēram, Slovākija, kas prezidēs ES no 1. jūlija.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Jūnijā sankcijas pret Krieviju tiks pagarinātas, taču ierobežojošais režīms, iespējams, tiks mīkstināts pusgada laikā, intervijā Euronews paziņoja Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Austrijas ārlietu ministrs uzskata, ka pienācis laiks iet pretī Krievijai

Pašreizējo ES sankciju termiņš beidzas jūlija nogalē, un to tālākais liktenis tiks apspriests ES samitā jūnijā. ES Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni paziņoja, ka pastāv to pagarināšanas iespēja, un norādīja, ka ES apspriež to pastiprināšanu.

"Šobrīd ir skaidrs, ka jūnijā mēs pagarināsim sankcijas. Tomēr nākamo sešu mēnešu laikā mēs turpināsim uzraudzību, lai saprastu, vai Minskas protokolu izpildē ir vērojams pietiekams progress, lai atceltu daļu sankciju," — sacīja Junkers.

Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī uzstājas XX Sanktpēterburgas starptautiskajā ekonomikas forumā - Sputnik Latvija
Sarkozī par sankcijām: lai stiprākais pirmais pastiepj roku

EK prezidents paskaidroja, ka pagājušajā nedēļā, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu XX Sanktpēterburgas starptautiskā ekonomikas foruma ietvaros, jautājumu par sankciju atcelšanu viņš saistījis ar Minskas vienošanos īstenošanu.

"Tiekoties ar Krievijas līderi, es ļoti skaidri izteicu domu, ka ir jāizpilda Minskas vienošanās. Vienkāršāk sakot, jo vairāk ir izpildītu punktu, jo mazāk sankciju. Pastāv tiešā saikne starp Minskas protokoliem, to īstenošanu un sankcijām," — skaidroja Junkers.

Krievijas un Rietumu attiecības pasliktinājās sakarā ar situāciju Ukrainā. ES valstis vispirms ieviesa individuālas sankcijas pret fiziskām personām, kas ir spēkā līdz 2016. gada 15. septembrim. Sektorālie pasākumi, kas skar veselas ekonomikas nozares, darbojas līdz 31. jūlijam. Atbildot uz sankcijām, Krievija ierobežoja pārtikas preču importu no valstīm, kas ieviesušas sankcijas. 2015. gada jūnijā Krievija tūlīt pēc ES pieņemtā lēmuma pagarināja pārtikas embargo uz gadu – līdz 2016. gada 5. augustam.

Ziņu lente
0