Foto

Arhitektu fantāzijas: neparastākās ēkas pasaulē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik fotolentē – dīvainākās un pārsteidzošākās ēkas pasaulē.

Cīņā par oriģinalitāti arhitekti dažkārt pārsteidz: ēka golfa bumbiņas izskatā, māja-tējkanna, māja-zābaks… "RIA Nedvižimostj" un Sputnik Latvija cenšas tikt skaidrībā, kas tās ir — dzīvojamās telpas, skulptūras vai mākslas objekti.

© Wikipedia / Matteo PiottoDejojošo māju Čehijas galvaspilsētā izdomāja arhitekts Frenks Gerijs. Tā iesaukta par "Džindžeru un Fredu" – par godu slavenajiem dejotājiem Džindžerai Rodžersai un Fredam Asteram.
Dejojošo māju Čehijas galvaspilsētā izdomāja arhitekts Frenks Gerijs. Tā iesaukta par Džindžeru un Fredu – par godu slavenajiem dejotājiem Džindžerai Rodžersai un Fredam Asteram. - Sputnik Latvija
1/11
Dejojošo māju Čehijas galvaspilsētā izdomāja arhitekts Frenks Gerijs. Tā iesaukta par "Džindžeru un Fredu" – par godu slavenajiem dejotājiem Džindžerai Rodžersai un Fredam Asteram.
CC BY-SA 2.0 / Beatrice Murch / Amerikāņu arhitektam Viljamam Nikolsonam "Flinstonu māja" kļuva par eksperimentu. Viņš panāca līdzību ar baltu betona burbuļu kaudzi, ko vēlāk nokrāsoja oranžu. Apaļo formu Nikolsons panāca, pateicoties baloniem, kas tiek izmantoti aeronautikā. Betonēšanas darbu laikā tos ievietoja armatūras karkasā.
Flinstonu māja - Sputnik Latvija
2/11
Amerikāņu arhitektam Viljamam Nikolsonam "Flinstonu māja" kļuva par eksperimentu. Viņš panāca līdzību ar baltu betona burbuļu kaudzi, ko vēlāk nokrāsoja oranžu. Apaļo formu Nikolsons panāca, pateicoties baloniem, kas tiek izmantoti aeronautikā. Betonēšanas darbu laikā tos ievietoja armatūras karkasā.
CC BY 2.0 / MAHFUZ AHMED / "Nautils" Meksikā ir pazīstamākais nams-skulptūra. Tā ir ne tikai oriģināla ēka, kas atgādina molusku, bet arī mākslas objekts, kurā iespējams dzīvot.
Nautils - Sputnik Latvija
3/11
"Nautils" Meksikā ir pazīstamākais nams-skulptūra. Tā ir ne tikai oriģināla ēka, kas atgādina molusku, bet arī mākslas objekts, kurā iespējams dzīvot.
CC BY 2.0 / neeel / Viesnīca-koks Vjetnamā par savu ārieni var pateikties arhitektam Dangam Vetnga. Iespaidu, ko tā atstāj uz cilvēkiem, vislabāk apraksta tās iesauka – "Trakā māja".
Viesnīca-koks  Trakā māja. - Sputnik Latvija
4/11
Viesnīca-koks Vjetnamā par savu ārieni var pateikties arhitektam Dangam Vetnga. Iespaidu, ko tā atstāj uz cilvēkiem, vislabāk apraksta tās iesauka – "Trakā māja".
© JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFPPamestas mājas – lieliska vieta mākslinieku vētrainās fantāzijas izpausmēm. Kristofs Bergade un Marī Peju pārvērta vecas drupas par "Kaspera māju".
Gue(ho)st House - Sputnik Latvija
5/11
Pamestas mājas – lieliska vieta mākslinieku vētrainās fantāzijas izpausmēm. Kristofs Bergade un Marī Peju pārvērta vecas drupas par "Kaspera māju".
© AP Photo/Philip Scott Andrews"Enisa nams" Losandželosā kļuba par kiberpanka interjera dekorāciju filmai "Skrējiens pa asmeni" 1981. gadā. Neparasta ir ne tikai Čārlza Enisa privātmājas konfigurācija – būvdarbos tika izmantoti Frenka Lloida Raita izgudrotie tekstila bloki.

Любопытно, что именно этот дом облюбовали режиссеры фантастических фильмов и сериалов. Так, именно "Дом Энниса" стал декорацией киберпанковского интерьера в фильме "Бегущий по лезвию" 1981 года.
Enisa nams - Sputnik Latvija
6/11
"Enisa nams" Losandželosā kļuba par kiberpanka interjera dekorāciju filmai "Skrējiens pa asmeni" 1981. gadā. Neparasta ir ne tikai Čārlza Enisa privātmājas konfigurācija – būvdarbos tika izmantoti Frenka Lloida Raita izgudrotie tekstila bloki.

Любопытно, что именно этот дом облюбовали режиссеры фантастических фильмов и сериалов. Так, именно "Дом Энниса" стал декорацией киберпанковского интерьера в фильме "Бегущий по лезвию" 1981 года.
CC BY 2.0 / Janusz Sobolewski / Ēka, kas atgādina golfa bumbiņu, tika uzcelta 70. gados Arizonā naktskluba vajadzībām, taču jaunie īpašnieki pielāgoja to dzīvei un pārvērta par atrakciju tūristiem "66. zona", kas atgādina par slaveno armijas bāzi "51. zona", kas ASV simbolizē valdības noslēpumus par ārpuszemes sakariem.
Ēka, kas atgādina golfa bumbiņu, tika uzcelta 70. gados Arizonā naktskluba vajadzībām, taču jaunie īpašnieki pielāgoja to dzīvei un pārvērta par atrakciju tūristiem 66. zona, kas atgādina par slaveno armijas bāzi 51. zona, kas ASV simbolizē valdības noslēpumus par ārpuszemes sakariem. - Sputnik Latvija
7/11
Ēka, kas atgādina golfa bumbiņu, tika uzcelta 70. gados Arizonā naktskluba vajadzībām, taču jaunie īpašnieki pielāgoja to dzīvei un pārvērta par atrakciju tūristiem "66. zona", kas atgādina par slaveno armijas bāzi "51. zona", kas ASV simbolizē valdības noslēpumus par ārpuszemes sakariem.
CC BY 2.0 / Elizabeth Kendall / Teksasā celtās ēkas autors nav profesionāls arhitekts – viņš strādā naftas kompānijā, kas projektē tvertnes naftas produktu glabāšanai. Tērauda mājā kāds dzīvo, taču nav zināms, kas.
Teksasā celtās ēkas autors nav profesionāls arhitekts – viņš strādā naftas kompānijā, kas projektē tvertnes naftas produktu glabāšanai. Tērauda mājā kāds dzīvo, taču nav zināms, kas. - Sputnik Latvija
8/11
Teksasā celtās ēkas autors nav profesionāls arhitekts – viņš strādā naftas kompānijā, kas projektē tvertnes naftas produktu glabāšanai. Tērauda mājā kāds dzīvo, taču nav zināms, kas.
© Angelo Amboldi / Mind HouseSlavenā katalāņa Antonio Gaudi lolojumu UNESCO atzinusi par pasaules mantojumu. Diemžēl no 70 ēkām, kas bija iecerētas kompleksā, uzceltas tikai divas.
Slavenā katalāņa Antonio Gaudi lolojumu UNESCO atzinusi par pasaules mantojumu. Diemžēl no 70 ēkām, kas bija iecerētas kompleksā, uzceltas tikai divas. - Sputnik Latvija
9/11
Slavenā katalāņa Antonio Gaudi lolojumu UNESCO atzinusi par pasaules mantojumu. Diemžēl no 70 ēkām, kas bija iecerētas kompleksā, uzceltas tikai divas.
CC BY-SA 2.0 / Jeff Kubina / Pēc arhitekta Berta Kunca ieceres, 1927. gadā kafijkannas izskatā celtajai ēkai bija jāpievilina apmeklētāji tuvējā degvielas uzpildes stacijā. Vēlāk šeit tika iekārtots bārs un viesnīca.
Pēc arhitekta Berta Kunca ieceres, 1927. gadā kafijkannas izskatā celtajai ēkai bija jāpievilina apmeklētāji tuvējā degvielas uzpildes stacijā. Vēlāk šeit tika iekārtots bārs un viesnīca. - Sputnik Latvija
10/11
Pēc arhitekta Berta Kunca ieceres, 1927. gadā kafijkannas izskatā celtajai ēkai bija jāpievilina apmeklētāji tuvējā degvielas uzpildes stacijā. Vēlāk šeit tika iekārtots bārs un viesnīca.
CC BY-SA 2.0 / Beck Gusler / Haines Shoe HouseMāju-zābaku Pensilvānijā arhitektam pasūtīja vietējais apavu magnāts – viņš lūdza ēku, kas būtu līdzīga viņa vecajam zābakam. Uzņēmējs pat paspēja tajā padzīvot, taču tagad ēkā iekārtota ērta viesnīca.
Māju-zābaku Pensilvānijā arhitektam pasūtīja vietējais apavu magnāts – viņš lūdza ēku, kas būtu līdzīga viņa vecajam zābakam. Uzņēmējs pat paspēja tajā padzīvot, taču tagad ēkā iekārtota ērta viesnīca. - Sputnik Latvija
11/11
Māju-zābaku Pensilvānijā arhitektam pasūtīja vietējais apavu magnāts – viņš lūdza ēku, kas būtu līdzīga viņa vecajam zābakam. Uzņēmējs pat paspēja tajā padzīvot, taču tagad ēkā iekārtota ērta viesnīca.
Ziņu lente
0