Foto

Pārsteidzoši arheoloģiskie atradumi – Sputnik izlasē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kliedzošas mūmijas, žurku karalis un galvaskausu kapenes – pārsteidzošākie arheologu atradumi.

Sputnik Japāna piedāvā iespēju iepazīties ar pārsteidzošākajiem arheoloģiskajiem atradumiem.

CC BY 2.0 / oatsy40 / The Roman Baths of BathKad arheologi pārmeklēja kanalizāciju zem romiešu pirtīm Izraēlā, viņi uzdūrās baismīgam atradumam — milzīgam skaitam jaundzimušo, kuri bija nomesti kanalizācijā.
Nogalinātie bērni - Sputnik Latvija
1/14
Kad arheologi pārmeklēja kanalizāciju zem romiešu pirtīm Izraēlā, viņi uzdūrās baismīgam atradumam — milzīgam skaitam jaundzimušo, kuri bija nomesti kanalizācijā.
CC BY 3.0 / wikipedia / Ratking / Žurku karalis veidojas, kad savijas vairākas žurkas un saaug to astes. Lielāko šāda veida artefaktu veido 32 žurkas. Līdz šim nav atrasta neviena dzīva šāda būtne.
Žurku karalis - Sputnik Latvija
2/14
Žurku karalis veidojas, kad savijas vairākas žurkas un saaug to astes. Lielāko šāda veida artefaktu veido 32 žurkas. Līdz šim nav atrasta neviena dzīva šāda būtne.
© Foto : pixabayMilzīgais skaits bezgalvainu un izkropļotu cilvēku un dzīvnieku atlieku ļāva noprast, cik baismīgi bija acteku rituāli — 2004. gada atradums pie Mehiko.
Acteku upurēšas ceremonija - Sputnik Latvija
3/14
Milzīgais skaits bezgalvainu un izkropļotu cilvēku un dzīvnieku atlieku ļāva noprast, cik baismīgi bija acteku rituāli — 2004. gada atradums pie Mehiko.
© Foto : wikimedia / Xian guerreros terracota generalPlašajā terakota armijā, kas apglabāta līdz ar pirmo Ķīnas imperatoru nav neviena karavīra, kura vaibsti līdzinātos citam!
Terakota armija - Sputnik Latvija
4/14
Plašajā terakota armijā, kas apglabāta līdz ar pirmo Ķīnas imperatoru nav neviena karavīra, kura vaibsti līdzinātos citam!
CC BY 2.0 / Janice Waltzer / mom with the deadLielākajai daļai mūmiju mute ir pavērta, taču dažkārt arheologi konstatē mūmijas, kuras nāves brīdī, šķiet, kliegušas.
Kliedzošās mūmijas - Sputnik Latvija
5/14
Lielākajai daļai mūmiju mute ir pavērta, taču dažkārt arheologi konstatē mūmijas, kuras nāves brīdī, šķiet, kliegušas.
© Sputnik1933. gadā tika atrasti aplenkuma tuneļi, kuros bija 19 romiešu karavīru mirstīgās atliekas. Viņi nokļuva persiešu lamatās: kad romieši uzbruka, tunelī viņus gaidīja degošs sērs un bitums, kas plaušās pārvēršas par skābi.
Senais ķīmiskais karš - Sputnik Latvija
6/14
1933. gadā tika atrasti aplenkuma tuneļi, kuros bija 19 romiešu karavīru mirstīgās atliekas. Viņi nokļuva persiešu lamatās: kad romieši uzbruka, tunelī viņus gaidīja degošs sērs un bitums, kas plaušās pārvēršas par skābi.
CC BY 4.0 / wikipedia / Hans Hillewaert / The Rosetta Stone in the British Museum1799. gadā atrastais Rozetas akmens ir galvenais avots, kas ļāvis izprast ēgiptiešu hieroglifus. Ar 200. g.p.m.ē. datētais akmens ir lielāka akmeņa fragments, uz kā iekalti cara Ptolemeja V likumi 3 valodās.
Rozetas akmens - Sputnik Latvija
7/14
1799. gadā atrastais Rozetas akmens ir galvenais avots, kas ļāvis izprast ēgiptiešu hieroglifus. Ar 200. g.p.m.ē. datētais akmens ir lielāka akmeņa fragments, uz kā iekalti cara Ptolemeja V likumi 3 valodās.
CC BY 3.0 / wikipedia / Connor Lee / stone sphere of Costa RicaZinātnieki uzskata, ka šīs gandrīz ideālās sfēras radītas pirmā gadu tūkstoša sākumā. To nozīme nav noskaidrota.
Akmens lodes Kostarikā - Sputnik Latvija
8/14
Zinātnieki uzskata, ka šīs gandrīz ideālās sfēras radītas pirmā gadu tūkstoša sākumā. To nozīme nav noskaidrota.
CC BY 3.0 / wikimedia / Radomil talk / Ruiny Troi RBTroja — leģendāra pilsēta Anatolijas ziemeļrietumos (mūsdienu Turcija). Tā atrasta 1865. gadā.
Senā Troja - Sputnik Latvija
9/14
Troja — leģendāra pilsēta Anatolijas ziemeļrietumos (mūsdienu Turcija). Tā atrasta 1865. gadā.
CC BY 2.5 / wikipedia / Marsyas / NAMA Machine d'AnticythèreŠis mehānisms tika atrasts kuģa katastrofas vietā pie Antikiteras salas XX gs. sākumā. Patlaban 2000 gadus vecā iekārta tiek uzskatīta par pirmo zinātnisko kalkulatoru pasaulē, ar kura palīdzību bija iespējams noteikt Saules, Mēness un planētu stāvokli, vienkārši ievadot datumu.
Antikiteras mehānisms - Sputnik Latvija
10/14
Šis mehānisms tika atrasts kuģa katastrofas vietā pie Antikiteras salas XX gs. sākumā. Patlaban 2000 gadus vecā iekārta tiek uzskatīta par pirmo zinātnisko kalkulatoru pasaulē, ar kura palīdzību bija iespējams noteikt Saules, Mēness un planētu stāvokli, vienkārši ievadot datumu.
© Foto : pixabayLieldienu sala — viena no sausemei tālākajām apdzīvotajām salām pasaulē. Slavena ar tajā atrastajām akmens galvām. Vēl joprojām nav zināms, kā aborigēni tās pārvietojuši.
Statujas Rapanui - Sputnik Latvija
11/14
Lieldienu sala — viena no sausemei tālākajām apdzīvotajām salām pasaulē. Slavena ar tajā atrastajām akmens galvām. Vēl joprojām nav zināms, kā aborigēni tās pārvietojuši.
CC BY-SA 3.0 / wikipedia / Gary Jones / DeadseascrollsNāves jūras manuskripti ir agrīnākie līdz šim zināmie saglabājušies Bībeles dokumentu eksemplāri, kas datēti ar 150. g.p.m.ē.
Nāves jūras manuskripti - Sputnik Latvija
12/14
Nāves jūras manuskripti ir agrīnākie līdz šim zināmie saglabājušies Bībeles dokumentu eksemplāri, kas datēti ar 150. g.p.m.ē.
© Foto : wikipedia / Beinecke Rare Book & Manuscript Library / Voynich ManuscriptŠis manuskripts datēts ar XV gs. sākumu un rakstīts Itālijā. Lielākā daļa manuskripta satur zāļu receptes, taču neviens augs neatbilst uz Zemes atrodamajai florai, un manuskripta valoda nav atšifrēta.
Voiniča manuskripts - Sputnik Latvija
13/14
Šis manuskripts datēts ar XV gs. sākumu un rakstīts Itālijā. Lielākā daļa manuskripta satur zāļu receptes, taču neviens augs neatbilst uz Zemes atrodamajai florai, un manuskripta valoda nav atšifrēta.
CC BY-SA 3.0 / wikipedia / Joostik / Stone labyrinth on Zayatsky island, Solovetsky archipelago, RussiaMīklainākie objekti uz salas — spirāles veida labirinti, kas datēti ar 3000. gadu p.m.ē. Lielākā labirinta diametrs sasniedz 24 metrus. Nav zināms, kādiem nolūkiem tie izmantoti.
Labirinti Lielajā Zaķu salā - Sputnik Latvija
14/14
Mīklainākie objekti uz salas — spirāles veida labirinti, kas datēti ar 3000. gadu p.m.ē. Lielākā labirinta diametrs sasniedz 24 metrus. Nav zināms, kādiem nolūkiem tie izmantoti.
Ziņu lente
0