Viedoklis

Politologs: kāpēc ASV interesē "uiguru jautājums" Ķīnā

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДмитрий Куликов, член Зиновьевского клуба МИА "Россия сегодня"
Дмитрий Куликов, член Зиновьевского клуба МИА Россия сегодня - Sputnik Latvija, 1920, 16.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Dmitrijs Kuļikovs atklāja savu viedokli par iemesliem, kuru dēļ amerikāņu valdība interesējas par Ķīnā dzīvojošo uiguru stāvokli.
RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. ASV valdības pēkšņā interese par starpnacionālo attiecību jautājumu Ķīnā ir daļa no Vašingtonas stratēģijas tās pieteiktajā karā konkurentiem pasaules arēnā, ir pārliecināts krievu politologs, radio un televīzijas raidījumu vadītājs Dmitrijs Kuļikovs, vēsta Sputnik Meedia.
Komentējot ASV valdības bažas par "situāciju" Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā, sarunā ar Sputnik Meedia, eksperts ierosināja izskatīt jautājumu caur Krievijas pieredzes prizmu.
"Ķīna ir sabiedrīa ar senu civilizāciju, liela valsts ar sarežģītu nacionālo un reliģisko struktūru, un šajā ziņā Ķīna tagad ir radnieciska mums (Krievijai – red.). Mēs saprotam paši uz savas pieredzes, ka visas mūsu grūtības mūsu pretinieki izmantos kā objektu, pa kuru var izdarīt triecienu un nodarīt kaitējumu," pastāstīja Dmitrijs Kuļikovs.
Viņš noteica, ka pretinieks – ASV – centīsies izdarīt triecienu pa starpnacionālo un starpkonfesionālo attiecību mezgliem.
"Un tas, ka ASV iniciējušas tādu kampaņu, kas saistīta ar it kā vērojamu Ķīnas uiguru reliģisko un nacionālo diskrimināciju, manās acīs absolūti skaidri iekļaujas informatīvi ideoloģiskā kara kontekstā, kas pieteikts Ķīnai tāpat kā mums," paskaidroja politologs.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2021
Baidens pieprasījis 715 miljardus dolāru – arī Krievijas un Ķīnas savaldīšanai
"Tieši tāpēc, ka mēs saskaramies ar ļoti līdzīgām lietām, manuprāt, tas ir skaidrs un pat zināmā mērā acīmredzams," piebilda Kuļikovs.
Viņš atgādināja: Vašingtona aptver, ka godīgā konkurencē Ķīna daudzos parametros apsteidz ASV. Pie tam ASV rīcībā ir vien daži instrumenti, kas varētu mainīt situāciju, tāpēc tās ķeras pie visa, ko var.
"Taču patiesībā Ķīnai ir vienkārša un ļoti pareiza atbilde: lai Amerika tiek galā ar rasu diskrimināciju pašu mājās. Pēkšņi izrādījās, ka rasu diskriminācija Savienotajās Valstīs ne tikai nav pārvarēta, tā pat plaukst un zeļ. Šeit var teikt tikai vienu – ASV vajadzētu risināt problēmas savā valstī, tas būtu lietderīgāk un netraucētu dzīvot pārējiem," secināja Kuļikovs. 
Iepriekš Sputnik Meedia vēstīja, ka ASV apsūdzējusi Ķīnas valdību par Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā dzīvojošo uiguru "genocīdu". Atbildei Ķīnas vadība nāca klajā ar skarbu paziņojumu, kurā norādīja, ka Vašingtonas iejaukšanās suverēnas valsts iekšējās lietās nav pieļaujama.
Igaunijas varasvīri, komentējot spriedzi ASV un Ķīnas attiecībās "uiguru jautājuma" dēļ, nostājušies sava aizokeāna sabiedrotā pusē.
Река Меконг - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Viedoklis
Gļēvai lielvalstij steigšus vajadzīgi netīro darbu darītāji
Igaunijas premjerminsitre Kaja Kallasa iepriekš jau nosodīja Ķīnu, kas, viņas ieskatā, diskriminējot uiguru mazākumtautību. Savos spriedumos politiķe pat salīdzināja uiguru stāvokli ar ebrejiem nacistiskajā Vācijā.
"Tas ir šausmīgi. Visas paralēles, kas rodas starp nacistisko Vāciju un ebrejiem, ir ļoti biedējošas," sūkstījās Kallasa.
Atbildot uz Tallinas aizspriedumu pilno attieksmi pret Ķīnas iekšējām lietām, ĶTR vēstniecība Igaunijā publicēja diplomātiskās pārstāvniecības vadītāja Li Čao rakstu igauņu izdevumā "Õhtuleht". Publikācijā skarbi atspēkotas insinuācijas, pārmetumi par "genocīdu" tika nosaukti par smieklīgiem.
Ziņu lente
0