Viedoklis

ASV atzīst, ka atpaliek no Krievijas radioelektroniskās cīņas līdzekļu jomā

© Sputnik / Денис Абрамов / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие в автомобиле комплекса РЭБ "Дзюдоист"
Военнослужащие в автомобиле комплекса РЭБ Дзюдоист - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ir atzīts līderis tehnoloģiskā bruņojuma jomā visā pasaulē. Radioelektroniskās cīņas sistēmu sektorā Krievijas izstrādājumi demonstrē izcilus rezultātus visās militārā pielietojuma jomās.
ASV Valsts kase atzīst, ka zaudē pārākumu salīdzinājumā ar Krieviju elektromagnētiskās cīņas jomā. Valsts kases direktors aizsardzības potenciāla un pārvaldes jautājumos Džozefs Kiršbaums atzīmēja, ka Krievijas līdzekļi elektromagnētiskajā spektrā ir parādījuši savu efektivitāti reālajā darbā pret ASV un citām valstīm (to pielietojuma vieta un laiks netika precizēti). Turklāt, pēc amerikāņu speciālistu domām, Maskava spēj ar savu REC līdzekļu palīdzību ietekmēt Pentagona lidmašīnu un kuģu sakaru un navigācijas sistēmu darbību, Krievijas militārā operācija Sīrijā ir ļāvusi uzkrāt pieredzi un attīstīt potenciālu cīņā ar ASV kosmiskajiem līdzekļiem. Savukārt Pentagonam nav izdevies pilnībā īstenot nevienu no iepriekš izstrādātajām REC stratēģijām. 90. gadu sākumā amerikāņi uz ilgiem gadiem pārtrauca darbu šajā jomā, nejūtot tā nepieciešamību un tagad nesekmīgi pūlas atgūt nokavēto, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Ziemeļatlantijas alianse jau 2018. gadā atzina, ka atpaliek no Krievijas REC līdzekļu ziņā, kad NATO zinātniski tehniskā organizācija paziņoja, ka alianses taktisko sakaru infrastruktūra ir vāji aizsargāta no Krievijas REC stratēģijas, bet "Krievijas doktrīna, kas ietver īpaši svarīgu REC mērķu, bezpilota lidaparātu un artilērijas atrašanu, identifikāciju, lokalizāciju un likvidāciju, ir ļoti sekmīga".
© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащий ВС РФ работает со средствами радиоэлектронной борьбы
Военнослужащий ВС РФ работает со средствами радиоэлектронной борьбы - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Военнослужащий ВС РФ работает со средствами радиоэлектронной борьбы
Krievijas BS karavīrs strādā ar radioelektroniskās cīņas līdzekļiem
Krievija apņēmīgi un nepārtraukti, gadu desmitiem uzstrādā unikālas virszemes, gaisa un jūras bāzes REC sistēmas visiem militārās pārvaldes posmiem. Pēdējos trīs gados bruņotie spēki saņēmuši vairāk nekā tūkstoš REC tehnikas vienības, ieskaitot autonomos mazgabarīta traucējumu raidītājus un 19 principiāli jaunus paraugus. Taču pats galvenais nav kvantitāte – Krievijas REC vienību iespēju attīstību sekmē tehnikas daudzfunkcionalitāte un kvalitāte – nesen Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pastāstīja, ka sistēmu ekspluatācijas rādiuss pieaudzis 3,5 reizes.
Krievijas REC sistēmas spēj selektīvi vai globāli "slāpēt" NATO standartu sakarus, pārtraukt teroristu dronu lidojumus, novirzīt no kursa amerikāņu spārnotās raķetes Tomahawk. Krievija izmēģina elektromagnētisko bruņojumu. Piemēram, EM lielgabali spēj izsist no ierindas pretinieka elektroniku līdz 10 km attālumā. Viena no slepenākajām ir sistēma "Alabuga". Rietumu mediji apgalvo, ka tā jaudas ziņā salīdzināma ar atombumbu un spēj "neitralizēt veselas armijas".

Sīrijas realitāte

Sīrijas Arābu Republikas teritorijā Krievijas REC līdzekļi paralizē pretinieka elektroniku, kas nokļūst zem neredzama kupola simtiem kilometru diametrā. Piemēram, "Krasuha" apžilbina borta sistēmas līdz 200 km rādiusā, tas ir, virs Hmeimimas bāzes nespēj strādāt ienaidnieka RLS, sistēmas sakariem ar satelītiem. Dronu vadības kanāli, augstfrekvences radio, mobilie sakari, Wi-Fi.
Krievijas REC sistēmu "pretuzbrukumi" ir sekmīgi pat gadījumā, ja ASV un NATO spēki šifrē signālu vai izmanto pret traucējumiem aizsargātu elektroniku.
© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasКомплекс радиоразведки (РЭБ) и радиоэлектронного подавления "Инфауна"
Комплекс радиоразведки (РЭБ) и радиоэлектронного подавления Инфауна - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Комплекс радиоразведки (РЭБ) и радиоэлектронного подавления "Инфауна"
Radioizlūkošanas un radioelektroniskās slāpēšanas komplekss "Infauna"
Minēsim dažus piemērus. Komplekss "Moskva 1" pasīvās elektroniskās skenēšanas režīmā kontrolē telpu 400 km rādiusā, ierauga lidmašīnas, raķetes un pat pretinieka lādiņus.
Efektīvs līdzeklis cīņā ar nelielā augstumā un radioklusuma režīmā strādājošiem mazajiem droniem ir komplekss "Valday". Tā ir asimetriska atbilde "dronu spieta" stratēģijai.
REC sistēma "Shipovnik AERO" acumirklī uzlauž bezpilota lidaparāra datoru. Ieraugot tajā nepazīstamu konfigurāciju, dažu minūšu laikā pārņem to savā kontrolē. Pie tam "Shipovnik"prot apslāpēt komandieru sakaru punktus, televīzijas un radio apraides stacijas, mobilā un citu tīklu moduļus.
Stacija R-330Ž "Zhitel" uztver un analizē radiostarojuma avotu signālus, rada traucējumus ārvalstu satelītu sakaru globālajām sistēmām "Inmarsat" un "Iridium", navigācijas aparatūrai GPS.
© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasПатрульный корабль проекта 22160 "Дмитрий Рогачев"
Патрульный корабль проекта 22160 Дмитрий Рогачев - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Патрульный корабль проекта 22160 "Дмитрий Рогачев"
Patruļas kuģis "Dmitry Rogachev"
Krievijas Melnās jūras flote nosūtīja uz Vidusjūru patruļas kuģi "Dmitry Rohachev". Līdz ar spārnotajām raķetēm "Kalibr" uz tā klāja ir REC aparatūra pretdarbībai ASV un NATO izlūkošanas aviācijai.
Krievijas REC tehnika Sīrijā neļauj pretinieka radariem "ieraudzīt" lidmašīnu pacelšanos un nosēšanos, raķešu palaišanu, bruņoto spēku pārdislokāciju. Faktiski sagrauti kaujinieku sakari ar ārpasauli un starp "šūniņām" SAR teritorijā.
Nobiedēts un par aklu padarīts cilvēks ir jau uz pusi uzvarēts. REC līdzekļi rada pretinieka elektronikai "papildināto realitāti", lidaparāti kļūst par radioelektronisko "mirāžu" (viltotu GPS signālu) upuriem. Hipotētiski iespējams spārnotās raķetes novirzīt uz starta vietu.
Atgādināšu: no 59 "Tomahawk", ko 2017. gada 7. aprīlī amerikāņu eskadras kuģi palaida pret Sīrijas aviobāzi Šairatā, līdz mērķim nenokļūva 36. To nogāšanās vietas nav zināmas. Krievijas objektīvās kontroles līdzekļi rāda, ka Sīrijas aviobāzi sasniegušas tikai 23 raķetes.
Vēlāk ASV Aizsardzības ministrijas Speciālo uzdevumu spēku štāba priekšnieks ģenerālis Reimonds Tomass paziņoja, ka Sīrija ir kļuvusi par "vietu, kur notiek intensīvākā radioelektroniskā cīņa uz planētas", Krievijas un Sīrijas valdības spēki "ik dienas pakļauj mūs pārbaudījumiem, sagraujot mūsu sakaru sistēmas, izsitot no ierindas mūsu lidmašīnas EC-130". Amerikāņu ģenerāli sarūgtina tas, ka Krievijai ir iespējas izmēģināt savu bruņojumu uz ASV labāko izlūkošanas sistēmu rēķina Sīrijas gaisa telpā. Kas vainīgs, un ko šajā telpā dara spārnotās raķetes Tomahawk vai REC vajadzībām izstrādātās lidmašīnas Lockheed Martin EC-130 Compass Call? Amerikāņu armiju neviens uz Sīriju nav aicinājis.

Stratēģiskā profilakse

Notikumi Sīrijā plaši atbalsojas visā pasaulē, un REC sistēmas netieši nodrošina Krievijas ģeopolitiskās ietekmes pieaugumu. Piemēram, Krievijas spēcīgā sistēma "Murmansk" atstājusi tādu iespaidu uz speciālistiem no Ķīnas, ka izdevums Sohu ziņoja: radīta pati pilnīgākā REB tehnika pasaulē, kas var uzbrukt NATO lidmašīnām un "piebremzēt ASV augstprātību". Žurnālisti atzīmēja, ka "Murmansk" spēj izsekot ASV Globālo īsviļņu sakaru sistēmu (nodrošina mijiedarbību starp virszemes stacijām, lidmašīnām un kuģiem) un radīt spēcīgus traucējumus sistēmas darbā 3000 km rādiusā. Ne visas pasaules valstis var palepoties ar tādu rādiusu no galvaspilsētas līdz robežai.
© Sputnik / Денис Абрамов / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащий на станции постановки помех РЭБ "Синица"
Военнослужащий на станции постановки помех РЭБ Синица - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Военнослужащий на станции постановки помех РЭБ "Синица"
Karavīrs REC traucējumu stacijā "Sinica"
Amerikāņu specializētais izdevums The National Interest konstatēja: Krievija kvalitatīvi pārspēj Ziemeļatlantijas alianses valstis REC joma, un gadu gaitā šī plaisa tikai palielinās. Alianses agresijas gadījumā Krievijas jaunie REC līdzekļi noslāpēs sakarus visā operatīvajā teritorijā un izslēgs jebkādu mijiedarbību NATO spēku starpā. Izgāzīsies jebkāds mēģinājums iekļūt KF teritorijā ar mazpamanāmajiem iznīcinātājiem-bumbvedējiem. Karadarbības gaitā "lidojošie datori" F-35, ļoti ticams, tiks nekavējoties izsisti no ierindas pēc Krievijas REC sistēmu iedarbības.
Atgriežoties uz zemes, piezīmēsim, ka evolūcijas gaitā REC aparatūrai atradusies niša arī taktiskā posma apakšvienībās. Krievijas karavīri spēj "uz ātru roku" atrast un identificēt pretinieka radioelektroniskās iekārtas, un īstenot visu pasākumu kompleksu radioelektroniskajai apslāpēšanai. Portatīvie un mazgabarīta kompleksi "Pishchal", "Sapsan-Bekas", "Solaris N" ir ērti un efektīvi.
© RuptlyРоссийская компания показала новейшие системы по борьбе с беспилотниками
Российская компания показала новейшие системы по борьбе с беспилотниками - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Российская компания показала новейшие системы по борьбе с беспилотниками
Piemēram, pārnēsājamā "Pishchal" sver tikai 3,5 kg (tā atgādina automātu) un darbojas līdz 2 km attālumā (traucējumi satelīta navigācijas sistēmu, sakaru un pārvaldes kanālu frekvencēs).
Aiz Krievijas REC iekārtu iespaidīgā sortimenta ir vairāk nekā gadsimtu ilga vēsture. Pat radioviļņu izmantošana militārajā jomā pieder Krievijai – 1903. gadā talantīgais zinātnieks, radio izgudrotājs Aleksandrs Popovs Krievijas impērijas Kara ministrijai ziņoja par REC līdzekļu principiem. Jau gadu vēlāk tie tika pielietoti – Portarturas aizsardzības gaitā bruņukuģa "Pobeda" radiostacija slāpēja japāņu eskadras koriģētājkuģu darbu. Darbs turpinās.
Ziņu lente
0